Хоча світовий ринок цукру цього сезону зазнає певних цінових коливань, загальний тренд демонструє низхідну корекцію після минулорічного цінового ралі.
Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
«Наприклад, середнє значення Індексу цін FAO на цукор у липні було на 0,7% вище за червневий показник, проте на 17,9% нижче порівняно з липнем 2023 року. Зростання цін у липні було зумовлене меншим, ніж очікувалося, виробництвом у Бразилії, що знизило тиск на ціни. Проте підстав для системного розвороту до сталого зростання світових цін поки що немає», — додає він.
Щодо внутрішнього ринку України, то він, за словами Тараса Висоцького, обмежено інтегрований у світові «цукрові ланцюги» через війну. Як наслідок, кореляція внутрішніх цін зі світовими тенденціями є мінімальною.
«Наприклад, торік світові ціни на цукор зросли на 40-50%, тоді як роздрібні ціни в Україні залишалися стабільними — 33,3-36,9 грн/кг. З огляду на достатній рівень виробництва внутрішні ціни на цукор, ймовірно, залишаться стабільними», — резюмує чиновник.