Село Кваси, що на Закарпатті, називають крафтовою столицею гастрономії. Тут є багато можливостей для створення малого бізнесу, як наслідок — для розвитку молоді. Але водночас, як і по всій Україні, значний вплив має мобілізація — багато молодих людей з Квасів знаходяться в лавах ЗСУ.
Про це AgroPortal.ua розповідає власник броварні «Ципа» та екоферми «Розенталь», які знаходяться в селі Кваси, Олександр Шаталов.
«Формувати команду в кожному бізнесі під час війни важко, і агросфера не є винятком. Є значний брак фахівців за вузькопрофільною освітою (ветеринари, технологи тощо). Тому нам доводиться залучати фахівців частково з інших регіонів країни», — зазначає підприємець.
Олександр Шаталов каже, що люди, які приїздять до Квасів, хочуть спробувати локальну тутешню гастрономію, зануритись у гуцульські традиції та виробництво унікальних продуктів. Тому громада села та місцеві підприємці поставили собі за мету відповідати цьому запиту.
Для довідки: село Кваси посіло друге місце у всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України 2022», який проводився під гаслом сталого розвитку. Головним партнером виступило Посольство Королівства Нідерландів в Україні, освітнім — ГО «Інститут партнерства та сталого розвитку». За грантові 50 тис. грн було закуплено аналізатори молока для сироварні «Розенталь».
Онлайн-видання AgroPortal.ua спільно з асоціацією УКАБ та освітнім проєктом «Агрокебети» вперше cформують список молодих та ефективних людей в агросекторі — «Агрогенерація 2023».
Учасниками можуть стати агропідприємці (ті, хто започаткував власну справу або продовжує сімейний бізнес) та наймані працівники в агрокомпаніях, які досягли керівних посад середнього або вищого рівня. Вік — до 35 років.
Щоб потрапити до списку «Агрогенерація 2023», потрібно заповнити електронну форму до 15 листопада 2023 року.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua