Не лише погода. Названі фактори, які вплинули на урожайність сої

20 вересня 2024, 08:38 1017

У Вінницькій області до значної абортивності плодоелементів сої та зменшення крупності насіння призвели високі температури та відсутність вологи.

Про це розповідає менеджер з агротехнологій Вінницького регіону LNZ Group Сергій Іванюк.

За його словами, коли відбувалося формування плодоелементів (квіток, зав’язі, бобів) сої, температура повітря по області вдень сягала 40°С за дефіциту вологи. 

«Основна кількість бобів сформована у середньому ярусі рослин, нижній ярус зазнав абортивності плодоелементів, а верхній — згорів від спеки. Відбувалась і прискорена реутилізація поживних елементів із листків і стебла, проте спостерігалися посіви, де ще було зелене стебло, а насіння готове до збирання», — зазначає Сергій Іванюк.

Окрім погодного фактору, на урожайність сої вплинули й інші. Експерт вказує на ще декілька:

  • посівний матеріал і обробка насіння, особливо це стосується ГМ сої, де-факто ми маємо, де-юре — немає. Найбільше сіють невідомим або спонтанно названим сортом енної генерації;
  • відмова багатьох аграріїв від системи живлення, навіть розрахункової системи балансовим методом, із трактуванням, що соя сама себе прокормить, не є правильним рішенням;
  • відсутність моніторингу посівів на шкодочинні об’єкти, внесення гербіцидів із незначним порушенням регламенту (запізнення, неправильне дозування до вікового стану бур’янів, приготування робочого розчину тощо);
  • запізнення внесення інсекто-акарицидів проти павутинного кліща;
  • моральна неготовність фермерів до внесення фунгіцидів (найбільше дошкуляли пурпуровий церкоспороз, пероноспороз (локальні поля));
  • для різнодозріваючої сої на одному полі, чого можна було позбутись дотриманням правильної передпосівної підготовки ґрунту і сівби, за необхідності слід було розглядати десикацію або сенікацію.