У Вінницькій області до значної абортивності плодоелементів сої та зменшення крупності насіння призвели високі температури та відсутність вологи.
Про це розповідає менеджер з агротехнологій Вінницького регіону LNZ Group Сергій Іванюк.
За його словами, коли відбувалося формування плодоелементів (квіток, зав’язі, бобів) сої, температура повітря по області вдень сягала 40°С за дефіциту вологи.
«Основна кількість бобів сформована у середньому ярусі рослин, нижній ярус зазнав абортивності плодоелементів, а верхній — згорів від спеки. Відбувалась і прискорена реутилізація поживних елементів із листків і стебла, проте спостерігалися посіви, де ще було зелене стебло, а насіння готове до збирання», — зазначає Сергій Іванюк.
Окрім погодного фактору, на урожайність сої вплинули й інші. Експерт вказує на ще декілька: