Названо особливості вирощування цесарок в Україні

12 квітня 2025, 10:25 963

Вже три роки житомирська екоферма «Вільна» займається розведенням цесарок. Ця птиця не така продуктивна, як кури, менш відома споживачам і має специфічну поведінку — тому їх рідко вирощують у промислових масштабах.

Про це засновник екоферми Владислав Фоменко розповів для AgroPortal.ua в прямому ефірі в Instagram.

Сьогодні на екофермі утримується по 1000 голів цесарок на м’ясо і самок-несучок.

Цесарка починає нестися на 7-й місяць. Максимальний показник — 170 яєць від однієї цесарки за рік, у той час коли курка дає до 300.

«У пташнику діє автоматизована система вигулу — дверцята відкриваються у визначені періоди. Курки виходять зранку, після яйцекладки, цесарки — залежно від сезону: взимку раніше, влітку — після обіду. Їхній режим непередбачуваний, вони не піддаються світловим або температурним «налаштуванням», як кури. Цесарки несуться, як заманеться: полюбляють відкладати яйця в одне гніздо, а влітку ховають їх просто по території», — розповідає фермер.  

Якщо птиця йде на м’ясо, то через 92 дні відбувається забій у сертифікованому цеху, з яким укладено договір. Туди птиця їде живцем у ящиках. «Зараз акцент робимо на яйцях, свій цех для забою планували облаштувати в 2024 році, але поки відклали це питання, зокрема через відсутність працівників чоловічої статі», — зазначає підприємець.

У вирощуванні цесарок важливо розуміти їхню фізіологію. За технологією екоферми за 92 дні цесарка набирає оптимальну вагу — 1,8-1,9 кг. Далі конверсія корму не така, і птиця з'їдає багато, але не набирає.


Раціон для цесарок також має свої особливості. Збалансований комбікорм складається з пшениці, кукурудзи, соєвої та соняшникової макухи, амінокислот, мінералів і вітамінних добавок.

Особливу увагу потрібно приділити стартовому періоду вирощування. Щоб молодняк добре стартував, перші два тижні він має отримувати корм із протеїном не менше 22%. Якщо цього не зробити, птах відстає у рості, й надолужити цей розрив згодом дуже складно.

propData.content.image
Владислав Фоменко, засновник екоферми «Вільна»

Дуже складно відрізнити самця від самки. Перше поголів’я, яке привезли, ми утримували до 5 місяців разом. І тільки потім їх розділили. У французів є сексувальний метод визначення статі в добовому віці, але це секрет, якому вони за гроші навчають. Що раніше визначити, хто є хто, то краще можна сформувати раціон, адже для несучок він один, а для цесарок на м’ясо — інший.

Для виробництва кормів тут співпрацюють із місцевими фермерами, які вирощують пшеницю та кукурудзу спеціально під потреби господарства. Закупівля відбувається за ринковими цінами, що підтримує локальну економіку.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua