Для вирощування цесарок варто переймати французький досвід

09 квітня 2025, 12:00 753

Екоферма «Вільна» на Житомирщині розпочала свою роботу три роки тому, зважаючи на досвід французьких партнерів, адже в господарстві утримують цесарок, яких в Україні майже не вирощують.

Про це засновник екоферми Владислав Фоменко розповів для AgroPortal.ua в прямому ефірі в Instagram.


propData.content.image
Владислав Фоменко, засновник екоферми «Вільна»

У Франції ми знайшли компанію-партнера, яка розписала нам усі протоколи, за якими ми рухаємося. Одне яйце разом із логістикою тоді нам коштувало майже 83 грн. Це дорого, але генетично чисті лінії не можуть бути дешевими. З 2022 року ми постійно купуємо у них яйця.

Наступний етап співпраці з іноземними партнерами — навчання з технології штучного осіменіння цесарок. Ці птахи мають короткий період розмноження в сезон та погану запліднюваність у природних умовах, тому такий метод є дуже важливим у процесі розведення цесарок як бізнесу. Після проходження навчання партнери планують передати репродуктор — першу лінію батьківського стада.

«Французи загалом зацікавлені в розвитку розведення цесарок у Європі та світі — вони лідери в цій галузі, й саме у них зберігається генетичний банк. Вони погодилися підтримати нас і надати грант на створення офіційного виробництва цесарки в Україні. Наступним етапом буде навчання з осіменіння, а згодом плануємо залучити й науковців», — розповідає фермер.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua