На Полтавщині не виключають, що пік паводку ще попереду

23 квітня 2023, 12:00 2383

На території Градизької ТГ (Полтавська обл.) на даний час рівень води знизився. Сільгоспугіддя підтоплювалися в районі села Шушвалівка, де був вищий рівень води, проте зараз вона відійшла.

Про це AgroPortal.ua розповів голова Градизької територіальної громади Мирослав Носа.

Аграрії не скаржаться, польові та зрошувальні роботи йдуть за планом. Але пік паводку ще може бути, найбільшу ж загрозу несуть для нас шторми. Рівень води підвищується залежно від швидкості вітру: 15 м/с викликає підйом води на 15 см.

Він додав, що житловий сектор на території громади не підтоплювався, були зруйновані дві вулиці — дороги, а також рибоприймальні пункти, що знаходяться в затоці, що заходить від водосховища в Градизьк.

Крім того, на території громади є геологічна пам'ятка часів льодовикового періоду — гора Пивиха. Високий рівень води у Кременчуцькому водосховищі та шторми призводять до її постійного руйнування.

«Аварійна ділянка дамби на Кременчуцькому водосховищі в напрямку села Шушвалівка. Об'єкт на балансі Черкаського департаменту водного господарства. Штормові вітри і високий рівень води призвели до руйнування існуючих берегових ліній укріплення та стрімкого руйнування неукріплених берегів Градизька аж до села Мавдоліївка. Знищується унікальна природна пам'ятка — гора Пивиха. Її просто змиває, навіть зараз», — зазначає Мирослав Носа.


Світлана Цибульська, АgroPortal.ua