Імпорт українських зернових до ЄС: трансформація ринку в разі продовження заборони до осені

25 травня 2023, 06:40 2449

Достатньо великі шанси, що заборона імпорту українських зернових до п’яти країн ЄС після 5 червня буде продовжена до осені. У такому випадку обсяги експорту не зміняться. Зміниться лише його структура у розрізі видів транспорту.

Про це AgroPortal.ua повідомив СЕО брокерської компанії Spike Brokers Олександр Соловей.

propData.content.image

У випадку продовження заборони імпорту до Східної Європи темпи експорту автотранспортом на місяць знизяться приблизно до 400 тис. т. Необхідність доставки на довші маршрути змусить активно освоювати європейську залізницю, що збільшить експорт залізничним транспортом до 1,5 млн т. Річка буде активною артерією експорту з обсягами близько 2 млн т на місяць.

За його словами, короткострокові терміни продовження зернового коридору будуть зменшувати ефективність експорту через порти «глибокої води», але темпи експорту морем будуть більше 2 млн т. Таким чином загальний експортний потенціал різними типами транспорту буде достатнім для покриття потреб агросектору України.

Експерт підкреслює, що транзит відбувався і до заборони імпорту до Східної Європи. Але він не був у таких кількостях, як очікується цього сезону. 

«Для прикладу, ціна кукурудзи залізницею до станції Сан-Мартіно в Італії складає 225 євро, вартість логістики до кордону з Україною — близько 55 євро, ні більше, ні менше. Чого варто очікувати, так це збільшення попиту на європотяги для транспортування українського зерна у порти Північної Європи, Центральну та Західну Європу», — зауважує Олександр Соловей.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua