Через дорогу вартість агровиробники масово відмовляються від калійних добрив

11 березня 2023, 09:20 5454

Цієї весни агровиробники масово відмовляються від калійних добрив через їхню надто високу вартість, як і від амофосу, який хоч і є в наявності, але економічно не рахується за поточних внутрішніх цін на зерно.

Про це AgroPortal.ua повідомила генеральний директор компанії «Агро-Регіон» Катерина Рибаченко.

Оцінюючи ситуацію на ринку, вона зазначила, що за нинішніми цінами сільгоспвиробники не в змозі купувати добрива здебільшого через брак вільних коштів та мінусову ефективність зернових культур.

«По азотній групі аграрії сподівалися, що цього сезону завдяки появі імпортних альтернатив відчизняним добривам знизяться ціни на всю групу. І в разі, якщо в Україні почнуть дешевшати добрива відповідно до світових тенденцій, є надія, що хоч і зменшену норму, але агровиробники зможуть внести»,  вважає Катерина Рибаченко. 

За її словами, по сульфатних добривах була затримка постачання законтрактованого трейдерами обсягу морем, тож на ринку спостерігався дефіцит, але ситуація стабілізувалась. 

«Через занизьку внутрішню ціну на зерно агровиробники в більшості регіонів другий рік поспіль масово змінюють весняний кроп-мікс на користь олійних культур, що на відміну від кукурудзи не вимагають великої кількості добрив. У дуже короткостроковій перспективі це нормальне рішення із серії «задля виживання», але в довгостроковій перспективі — зниження потенціалу родючості ґрунту, знищення технології та втрата місця на світових ринках зерна», підсумувала Катерина Рибаченко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua