Ціна на зерно традиційно є болем фермера, аграрія, виробника і в поєднанні з викликами клімату потребує підтримки та опори. І хоча ціни для фермера залишають бажати кращого, у закупівельній ціні на пшеницю для виробників потрібна якість.
Зараз вчергове увага прикута до питання якості, оскільки маємо комбінацію погодних факторів, посушливе літо, монокультуру, зниження живлення та добрив, скорочення витрат на обробіток посіву. Це все впливає на формування якості колосу. Тому тестування зерна вимагає кваліфікації та уваги фермера і виробника, щоб переконатися в справжніх показниках якості.
Методів і доступних аналізів вистачає, і вони відрізняються за чутливістю та відтворюваністю, а також вимогами до самого обладнання та кваліфікації спеціалістів.
Зерна, пошкоджені клопом-черепашкою (bug-ridden grains), це:
У всіх випадках консистенція під плямою крихка та борошниста.
Для виявлення та розпізнання цієї крихкості необхідна досвідченість та кваліфікація. На тематичних навчаннях проводимо розгляд всіх нюансів аналізування.
Визначення зерна, пошкодженого клопом-черепашкою, є обов’язковим показником під час визначення класу пшениці. Зокрема, в міжнародних стандартах EN 15587:2018 до зерен, пошкоджених шкідниками, відносять зерна, пошкоджені клопом-черепашкою.
Дорослий клоп відкладає яйця. Відроджені личинки харчуватимуться на зерні. Якщо живлення дорослого клопа спричиняє недобір маси зерна, то личинки його переважно погіршують якість клейковини, майже не впливаючи на її кількість.
Дані лабораторної оцінки якості зерна, яке ми перевіряємо, показує, що існує пряма закономірність між зміною якості клейковини і наявної кількості зерна, що має пошкодження клопом-черепашкою. Зокрема, тут лінійна пряма: що більша кількість пошкоджених зерен пшениці озимої, то більше змінюється показник якості клейковини. Це впливає на класність зерна і, відповідно, на хлібопекарські властивості, які мають тісний зв’язок із якістю клейковини.
За підвищених температур повітря, що скорочує період наливу зерна та уповільнює накопичення в ньому вуглеводів, у зерні пшениці відзначалося зростання сирої клейковини, але сама якість клейковини деградує. Це показує ІДК (індекс деформації клейковини). Визначається приладом ВДК.
І тут зупинюся, оскільки аналіз і справність приладу залежать від відмивання клейковини вручну, що напряму впливає на:
Кількість клейковини в зернах пшениці визначають лабораторним шляхом. Для цього:
Сьогоднішні умови вимагають адекватності та реальності дій, і якісний лабораторний аналіз — це крок №1 в оцінці та правдивій інформації.
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.