Якість зерна: вартість пшениці та хлібопекарські властивості

03 вересня 2024, 06:58 1001
Наталія Грюнвальд

Ціна на зерно традиційно є болем фермера, аграрія, виробника і в поєднанні з викликами клімату потребує підтримки та опори. І хоча ціни для фермера залишають бажати кращого, у закупівельній ціні на пшеницю для виробників потрібна якість.

Зараз вчергове увага прикута до питання якості, оскільки маємо комбінацію погодних факторів, посушливе літо, монокультуру, зниження живлення та добрив, скорочення витрат на обробіток посіву. Це все впливає на формування якості колосу. Тому тестування зерна вимагає кваліфікації та уваги фермера і виробника, щоб переконатися в справжніх показниках якості. 

Методів і доступних аналізів вистачає, і вони відрізняються за чутливістю та відтворюваністю, а також вимогами до самого обладнання та кваліфікації спеціалістів. 

Клоп-черепашка та клейковина

Зерна, пошкоджені клопом-черепашкою (bug-ridden grains), це:

  • зерна з наявністю на поверхні слідів уколу у вигляді темної цятки, навколо якої утворюється чітко окреслена світло-жовта пляма округлої або неправильної форми; 
  • зерна з наявністю на поверхні такої самої плями, у межах якої є здавленість або зморшки без слідів уколу; 
  • зерна з наявністю такої самої плями на зародку без здавленості або зморшок і без слідів уколу. 

У всіх випадках консистенція під плямою крихка та борошниста.

Для виявлення та розпізнання цієї крихкості необхідна досвідченість та кваліфікація. На тематичних навчаннях проводимо розгляд всіх нюансів аналізування.

Визначення зерна, пошкодженого клопом-черепашкою, є обов’язковим показником під час визначення класу пшениці. Зокрема, в міжнародних стандартах EN 15587:2018 до зерен, пошкоджених шкідниками, відносять зерна, пошкоджені клопом-черепашкою.

Дорослий клоп відкладає яйця. Відроджені личинки харчуватимуться на зерні. Якщо живлення дорослого клопа спричиняє недобір маси зерна, то личинки його переважно погіршують якість клейковини, майже не впливаючи на її кількість. 

Дані лабораторної оцінки якості зерна, яке ми перевіряємо, показує, що існує пряма закономірність між зміною якості клейковини і наявної кількості зерна, що має пошкодження клопом-черепашкою. Зокрема, тут лінійна пряма: що більша кількість пошкоджених зерен пшениці озимої, то більше змінюється показник якості клейковини. Це впливає на класність зерна і, відповідно, на хлібопекарські властивості, які мають тісний зв’язок із якістю клейковини. 

За підвищених температур повітря, що скорочує період наливу зерна та уповільнює накопичення в ньому вуглеводів, у зерні пшениці відзначалося зростання сирої клейковини, але сама якість клейковини деградує. Це показує ІДК (індекс деформації клейковини). Визначається приладом ВДК.

І  тут зупинюся, оскільки аналіз і справність приладу залежать від відмивання клейковини вручну, що напряму впливає на:

  • забруднення під час вимірювань;
  • сам показник і його коректність;
  • відповідно, хлібопекарські якості;
  • справність та поламки у приладі, його вимірювальних частинах.

Як триває процес визначення якості клейковини зерна

Кількість клейковини в зернах пшениці визначають лабораторним шляхом. Для цього:

  • її вимивають з тіста, яке замішують на пшеничному шроті певної фракції;
  • роблять тісто з 25 г шроту з додаванням 1 см³ води, яке відлежується протягом 20 хвилин, щоб білки клейковини набухли;
  • за температури води близько 18°С (плюс-мінус 2°С) клейковину вимивають;
  • після цього крохмаль, висівки та всі розчинні у воді речовини поступово змиваються, і залишається тільки чистий білок у вигляді міцної драглистої рідкої маси;
  • просушування й видалення зайвої води (для цього клейковину просушують між долонями  до прилипання);
  • отримана речовина зважується (з точністю до 0,1 г);
  • результатом є співвідношення отриманої маси до початкової ваги борошна.

 Сьогоднішні умови вимагають адекватності та реальності дій, і якісний лабораторний аналіз — це крок №1 в оцінці та правдивій інформації.

Наталія Грюнвальд, експерт ринку сертифікації насіння та садивного матеріалу, ОС «АГРОСЕРТ»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.