Як працюють заклади харчування в умовах відключення електропостачання

31 жовтня 2022, 11:29 3166
Ольга Насонова

Тимчасове відключення світла стає черговим випробуванням для ресторанного бізнесу. Відвідуваність закладів у різних містах зменшилась майже вдвічі.

Як працюють ресторани в темні часи?

Багато ресторанів суттєво зменшили меню, щоб не псувались продукти під час відключень. Все свіже — тільки продукти привезли, одразу приготували та продали. Робити запаси зараз не на часі, і гості поступово звикають, що в меню є далеко не все.

Часті затяжні тривоги впливають на персонал, який не може потрапити на роботу чи просто боїться їхати. А коли не вистачає персоналу — все готується довше, або ресторан взагалі не може відкритися.

Хто не встиг замінити обладнання на сучасне, наприклад індукційні плити — той пасе задніх. Тенденція енергозбереження не нова, а зараз актуальна навіть для великих ресторанів. Хтось уже закупив дизельні генератори або кавоварки на керосині.

Якщо світло все ж таки відключили, то їжу можна готувати не тільки на плиті чи в духовці. Наприклад, у мережі Pestocafe, учасника Національної ресторанної асоціації України, розробили спеціальне меню на такий випадок. У ньому салати з гарбузом, з лососем, м'ясне та сирне антипасті, пиріг із гарбузом та баскський чізкейк, гарячий чай — поки гріє термопот.

Подібне «меню при свічках» можна зустріти і в інших містах. Працюють заклади, які мають мангали на вулиці. Шашлик-машлик не потребує електрики, і тягнуться люди до живого вогню-грилю. І тепло, і м'ясо є. Навіть шаурма на мангалі користується великим попитом.

Освітлений свічками зал ресторану — чарівне місце, яке притягує відвідувачів. І тут відсутність світла — навіть перевага. В такій атмосфері суттєво зростають продажі алкоголю, в деяких закладах навіть вдвічі. В темряві люди більше п'ють, як відомо. Тому бари, особливо розташовані у підвальних приміщеннях, можуть виживати взагалі без світла.

Термінали, на жаль, без електрики не завжди працюють, тож треба мати запас готівки.

Ольга Насонова, директорка аналітичного центру «Ресторани України»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.