Виробництво цукру 2023. Прогноз та оцінка сезону

29 серпня 2023, 07:00 5120
Олександр Коротинський

Ще трохи і розпочнеться новий сезон виробництва цукру. Що можемо очікувати від нього, які перспективи та скільки буде вироблено цукру?

Посівні площі під буряками

Посівна площа становить понад 213 тис. га (згідно останніх опублікованих офіційних даних на сайті Мінагрополітики України), що значно більше минулорічного показника. Це стало позитивним сигналом для цукрової галузі. Збільшення площ — завжди додатковий обсяг сировини для переробки. Враховуючи, що цукрові буряки у 2022 році стали найбільш рентабельною культурою у багатьох підприємствах таке збільшення було доволі очікуваним. 

Вплив погодних умовах

Весною, під час посіву, погодні умови змусили похвилюватися українських аграріїв, адже майже ідеальні умови у середині березня різко змінилися смугою проливних дощів, що майже зупинило посівну компанію на 2-3 тижні, в залежності від регіону. Подальший ріст та розвиток цукрових буряків відбувався за достатньої кількості опадів і помірно теплого літа. Такі природні умови позитивно вплинули на цукровий буряк і вже наприкінці літа культура знаходяться у відмінному стані та має високу цукристість.

Наразі показник цукристості складає в середньому по Україні понад 15%, а зумовлюючи прогноз на найближчий період (де переважають сонячні дні), можемо очікувати подальшого зростання даного показника. Маємо надію, що на кінець вересня цукристість буряків буде становити понад 18%. 

Виробництво цукру

Усі перелічені вище показники вказують на можливе виробництво цукру у сезоні 2023 року обсягом приблизно 1,6 млн тонн (за подальшої позитивної динаміки розвитку та збирання культури). Очікуємо, що другий рік поспіль, матимемо середній вихід цукру з гектару на рівні 7,5 тонн, а це вже відповідає європейським показникам наших найближчих сусідів в ЄС. 

Цукор у новому виробничому сезоні випускатиметься згідно нового галузевого стандарту якості цукру ДСТУ 4623:2023 «Цукор. Технічні умови» який повністю гармонізований з вимогами країн ЄС. Дана гармонізація стандартів у майбутньому спростить експорт, та усуне значну кількість питань, які виникали раніше.

Внутрішнє споживання та експорт

Згідно даних Мінекономіки внутрішнє споживання цукру становить трохи більше 1 млн тонн на рік. Виходячи з очікуваного виробництва цукру у обсязі приблизно 1,6 млн. тонн, можемо прогнозувати, що внутрішній ринок буде повністю забезпечений високоякісним цукром. Такий розвиток подій говорить про наявність значного експортного потенціалу. У минулому 2022/23 маркетинговому році до країн ЄС було поставлено понад 420 тис. тонн цукру. З високою ймовірністю, можемо прогнозувати, що у 2023/24 МР зможемо поставити до країн ЄС не менший обсяг. Ринок цукру у ЄС залишається дефіцитним, що дасть можливість експортувати надлишки вітчизняного високоякісного цукру до країн ЄС. 

Цукрові заводи готові розширити номенклатуру пакування готового продукту згідно нових вимог замовника у паперові пакети, біг-беги, 25 кілограмові мішки, що зменшить перепони у експорті під час нового сезону.

Ціни на цукор

Світові ціни залишаються високими через низку факторів: зменшення посівних площ, посуха у провідних країнах вирощування та значне здорожчання сировини (цукрових буряків, цукрової тростини). З огляду на котирування цукру білого на Лондонській біржі, викосі ціни зберігатимуться і у наступному 2024 році. Один із провідних експортерів цукру у минулих роках, Індія, нещодавно оголосила, що у 2023/24 МР повністю обмежує експорт цукру. Що може у перспективі, ще більше підняти ціни на даний продукт. Така світова тенденція ще більше надає можливості вітчизняним виробникам цукру закріпитися на європейському ринку. 

Побажання цукровикам на новий сезон

Український цукор повинен бути впізнаваним на ринку ЄС та стати обличчям аграрного експорту. Найближчого часу вітчизняні агропідприємства мають підвищити власний імідж надійних партнерів, акцентуючи увагу на надійності та прогнозованості поставок. У цьому їм мають допомагати не словом, а ділом владні структури, максимально спрошуючи умови експорту та стимулюючи його.

НПЦ «Цукробурякового виробництва» хоче привітати цукровиків з початком нового виробничого сезону та побажати плідної роботи, високого виходу цукру з найменшими втратами.

Якщо Ви зацікавлені щоденно отримувати свіжу та перевірену інформацію цукрового ринку України, ЄС та Світу, ви можете оформити підписку на ТК «Цукрові новини Коротинського» надіславши запит щодо приєднання на емейл: [email protected]

Олександр Коротинський, директор НПЦ «Цукробурякового виробництва»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.