Відключення електроенергії. Що робити, якщо на елеваторі зникло живлення

01 листопада 2022, 07:00 3056
KMZ Industries

Через постійні ракетні обстріли росії та пошкодження об'єктів критичної енергетичної інфраструктури України в більшості містах відбуваються аварійні або планові відключення електроенергії.

Якщо на елеваторі під час роботи зерносушарки раптово зникло живлення, і немає можливості його швидко відновити, потрібно дотримуватись наступного алгоритму дій:

Для сушарок із газовими та рідкопаливними пальниками — перевірити, чи вимкнувся пальник. Він має вимикатись автоматично за відсутності живлення. Якщо не вимкнувся автоматично, слід вимкнути вручну. 

Для сушарок на теплогенераторі — перекрити подачу гарячого повітря від теплогенератора до сушарки та закрити всі шибери забору повітря на теплогенераторі.

Забезпечити природну вентиляцію сушарки: 

  • Перевірити, чи відкриті жалюзі/кришки витяжних вентиляторів.
  • Відкрити оглядові люки та зняти дві переставні перегородки зони охолодження для сушарок без рекуперації. Для сушарок із рекуперацією відкрити двері доступу до камери відпрацьованого повітря.  

У разі тривалої зупинки існує велика ймовірність залягання зерна в останніх 2-3 секціях (верхні секції) сушарки, тому необхідно перевірити, чи рухається продукт у вказаних секціях. Для цього, після відновлення живлення і повторного запуску сушарки, оператор має піднятись на верхній ярус та пересвідчитись, що продукт рухається під час декількох вивантажень. 

У разі виявлення залягання продукту зерносушарку необхідно вивантажити до рівня залягання зерна і пересвідчитись у сходженні продукту. 

Важливо: У випадку тривалого відключення світла за мінусових температур можливе налипання та намерзання вологого продукту на стінки шахти сушарки. Раптове сходження такого продукту може негативно вплинути на  конструктивну стійкість зерносушарки. Тому в такому випадку доцільно зробити вивантаження продукту через люки аварійного вивантаження.

Якщо є генератор електроенергії.

Але, звісно, краще, щоб елеватор був готовий до раптового знеструмлення і мав генератор електроенергії.

Тоді можна уникнути ручної праці та діяти протягом двох діб за таким алгоритмом:

  • Вимкнути пальник.
  • Зупинити все вантажно-розвантажувальне обладнання та вивантажувальні механізми.
  • Охолоджувати зерно вентиляторами зерносушарки протягом 10-40 хвилин, щоб його температура зрівнялася з атмосферною (різниця між температурою зерна та атмосферною має бути не більше +30°С).
  • Вимкнути вентилятори.
  • Повторювати вентилювання по 30 хвилин принаймні кожні 12 годин, щоб утримати «градієнт вологості» (різниця між рівномірною вологістю продукту та вологістю в серцевині, ядрі зерна).
  • За відновлення подачі електроенергії на елеватор завантажити зерно до транспортної системи,  щоб повністю завершити процес сушіння цієї партії продукту в режимі рециркуляції зерна.

Якщо за дві доби електроживлення елеватора не відновилося, то слід розвантажити зерносушарку та провіювати зерно, допоки не з‘явиться можливість повернутися до процесу сушіння.

KMZ Industries, виробник елеваторного обладнання

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.