Своя теплиця: як отримати грант на власну справу

13 квітня 2023, 07:00 4841
Антоніна Кутова

Український бізнес зараз знаходиться в умовах війни та відповідних економічних труднощів. Фінансування обмежене, а кредити стають дорожчими. Тому гранти за проєктом «єРобота» перетворилися на своєрідну фінансову ін’єкцією в складних умовах, яка допомагає бізнес-організму вижити.

Для початку нагадаю, що урядовий проєкт «єРобота», який розпочався в липні 2022 року передбачає одразу декілька програм для започаткування та розвитку бізнесу, серед яких «Своя справа», «Свій сад», «Своя теплиця» та «Новий рівень». За їх допомогою, юридичні особи та ФОП (а в деяких програмах і фізичні особи) можуть отримати грант на суму від 50 тисяч до 8 мільйонів гривень. Для цього потрібно виконати ряд умов, гарантуючи що бізнес працюватиме і надалі. Умови отримання грантових коштів по кожній з заявлених програм мають як загальний характер, так і містять свої нюанси в залежності від обраної програми. 

На сьогодні хвилю заявок на отримання грантів за програмою «Новий рівень» призупинено і всі бажаючі подати заявку на грант очікують нової хвилі.

Враховуючи, велику зацікавленість програмою «Своя теплиця» і кількість питань, які постійно надходять щодо неї, пропоную детально розглянути можливість отримати саме цей грант і всім, хто ще не подав заявку пришвидшитись.

Детально умови подання на грант та вимоги прописані у Постанові Кабінету міністрів України від 21.06.2022 №738 «Деякі питання надання грантів бізнесу». Постанова вдосконалювалась завдяки зворотньому зв’язку від ринку, про що свідчать зміни до неї, які спрощують умови отримання гранту. 

Окрім постанови є ряд профільних наказів Міністерства аграрної політики та продовольства, які прописують деталі та механізм оцінки, зокрема по теплицях є технічне рішення — підказка від держави, а саме — проєкт теплиці (як він повинен виглядати), затверджений Мінагропродом. Проєкт доступний на сайті міністерства, його можна завантажити та адаптувати до своєї земельної ділянки. 

До речі, про земельну ділянку: розповсюдженим питанням є: чи можна купувати землю за грантові кошти? Ні, не можна. Земля — обов’язкова передумова успішності реалізації гранту і важливий елемент, який має бути (у власності чи в оренді не менше, ніж на 7 років) на момент подання заяви на грант. Це є підтвердженням довгостроковості цього проєкту, тому що якщо власність — вона безстрокова, а оренда короткострокова 2-3 роки є великим ризиком для підприємця, який починає справу, і для держави, яка співфінансує бізнес ініціативу. 

Обов’язковими умовами отримання гранту також є: 

  1. Створення робочих місць: не менше 14 робочих місць на 1 га модульних теплиць. Наприклад, якщо 0,5 га відповідно повинно бути створено 7 нових робочих місць;
  2. Строк будівництва модульної теплиці не повинен перевищувати 12 місяців з моменту отримання коштів. Тому потрібно розраховувати можливості і планувати свою діяльність, а ще краще мати бізнес план, тому що через 12 місяців теплиця повинна стати функціональною і там повинні розпочатись відповідні виробничі процеси;
  3. Провадження підприємницької діяльності після закінчення будівництва протягом не менше 3 років;
  4. Сплачувати до бюджету податки та збори протягом не менше 3 років.

  • Грант надається на будівництво модульної  (від 0,4 га до 2,4 га) плівкової теплиці і може становити до 70% вартості будівництва, але не більше 7 млн. грн.
  • Не стаціонарні, не скляні теплиці в межах бюджету до 7 млн. грн. на 2 га — неможливі. Наприклад, якщо вартість будівництва становить 20 млн. грн., а частка держави не може перевищувати 7 млн. грн. — це складе 35% вартості проєкту відповідно. Максимальна сума від держави в залежності від площі теплиці становить: 1,6 га — 2,4 га до 7 млн. грн.; 0,8 га — 1,2 га до 3,5 млн. грн.; 0,4 га — 0,6 га до 2 млн. грн.
  • Певних критичних обмежень щодо культур, які можна вирощувати немає. Це можуть бути плодово-ягідні культури, овочеві, саджанці, розсада, квіти і т.ін. Головне, щоб саджанці рослин, які будуть вирощуватись в теплиці, були внесені до реєстру сортів рослин.
  • Є певні вимоги до фундаменту, площі, каркасу, плівки. Обов’язково модульна теплиця повинна бути забезпечена джерелом водозабору та зрошенням. 

Механізм надання гранту

На грант можуть подаватись юридичні особи або ФОП.

Всі заявки подаються онлайн. Особисто через web-портал Дія подається заявка та проєкт будівництва модульної теплиці з кошторисною документацією (підписаний скан). Типовий проєкт нині затверджений, його можна адаптувати під свою (власну або орендовану) земельну ділянку, підписати і подати. Після цього заявка з проєктною документацією через портал Дія надходить на верифікацію до уповноваженого банку.

Верифікація триває п’ять робочих днів. Банк перевіряє базові речі: чи є заборгованість, чи не є в банкрутстві, чи немає ніяких обмежень, чи немає кримінальних проваджень, санкційні списки, прозорість заявника за відповідними параметрами.

Якщо з точки зору доброчесності і прозорості все гаразд — дана заявка з проєктом передається на розгляд до Міністерства аграрної політики, яке протягом 10 робочих днів розглядає заявку: в першу чергу проєкт теплиці, та приймає рішення.

Якщо проєкт відповідає всім вимогам — підписується відповідно наказ про надання гранту, якщо не відповідає — видається наказ, що грант не надається із зазначенням причини невідповідності. Якщо є заявка але немає проєкту — про це листом повідомляється заявнику. В будь-якому разі повинен бути зворотній зв'язок до заявника від МінАгро через портал Дія і контакт, який заявник лишив там.

Всі учасники процесу: два Міністерства, банк та заявник отримують рішення. В разі успішного рішення — отримувач повинен протягом 5 робочих днів укласти договір про надання гранту та відкрити спеціальний рахунок, куди будуть перераховані грантові кошти в уповноваженому банку. Проєкт цього договору також є в затвердженому наказі міністерства, краще вивчити його завчасно — вносити зміни в цей договір не є можливим, а подаючи заявку, заявник погоджується, що в разі отримання ним погодження заявки, він повинен підписати договір саме в такій редакції.

Після відкриття рахунку та підписання договору, отримувач протягом 30 календарних днів має внести свою частку гранту на цей рахунок відповідно. 

Співфінансування держави і фермера

Грант є на співфінансуванні держави та заявника (юрособи чи ФОПу): до 70%  може фінансувати держава, решту — до 30% може фінансувати заявник. Умовно, якщо є проєкт будівництва теплиці, вартість якого 1 млн грн, то частка держави становитиме 700 тис. грн., а заявника — 300 тис.грн.

Після відкриття рахунку в установі банку (Ощадбанк чи Укрексім) — заявник має внести 300 тис. грн, згідно нашого прикладу, на цей рахунок. За фактом внесення заявником коштів в банк, банк інформує МінАгро, МінАгро інформує Мінекономіки і держава поповнює — казначейство перераховує на цей рахунок заявника в уповноваженому банку решту — 70% суми гранту, згідно нашого прикладу — 700 тис. грн.

Всю суму гранту акумульовано на рахунку і можна починати користуватись коштами гранту і його успішно реалізовувати — будувати теплицю: надавати рахунки на оплату згідно поданої кошторисної документації і банк буде їх оплачувати з відповідного рахунку. В умовах війни є постійний дефіцит бюджетних коштів, тому іноді може бути затримка з отриманням коштів, але в межах місяця держава намагається ці зобов’язання виконувати. 

Про моніторинг

Обов’язково буде здійснюватися моніторинг за ресурсом уповноваженого банку, який ви обираєте подаючи заявку (Ощадбанк чи Укрексімбанк). Представник уповноваженого банку буде робити фото та відео фіксацію, виїжджаючи на об’єкт — місце будівництво теплиці. По теплицях моніторинг здійснюється протягом 3 років: оцінюється раз на квартал в рамках процесу будівництва — перші 12 місяців, наступні 2 роки — раз на півроку. Окрім фото і відео фіксації, також фіксується наявність мінімум 14 працюючих на 1 га теплиці.

Щоб не було відмови

Заяву, подану без сканованої копії проєкту будівництва модульної теплиці з кошторисною документацією (відповідно до типового проєкту), підписаного особою,  яка його розробила — не приймають. Дія може пропустити, навіть заява може пройти процес до первірки в МінАгро, але погодження такої заяви без підписаного скану проєкту не відбудеться.

Підписаний затверджений розробником проєкт будівництва (сканкопія) є обов’язковим документом при поданні заявки на отримання гранту «Своя теплиця».

Обов’язковим є підпис особи, яка несе відповідальність, що цей проєкт — фаховий та якісний.

До складу проєкту також входить: пояснювальна записка, схематичні зображення, кошторис, паспорт робочого проєкту.

Також потрібно звернути увагу, щоб не було перевищення заявленої суми, передбаченої п.1 Порядку надання гранту, і що кількість внесення змін до проєкту протягом його реалізації — обмежено.

Не проблема, якщо є помилка: заяву буде повернуто з відповідним коментарем. Можна виправити помилку і податися ще раз. Грант можна отримати раз по програмі, заявку подати  безліч разів. Головна складність — ви як потенційний власник теплиці втрачаєте час. Можливість доопрацювати є завжди, але це займає час.

Отримання гранту на теплицю від державної програми наразі є найбільш доступним та простим способом фінансово підтримати власну бізнес ініціативу. Особливо, коли фінансування лімітоване. Отримання гранту по програмі «Своя теплиця»  — процедура не складна. Але потрібно підготуватись, зважаючи на основні умови та вимоги, щодо отримання грантового фінансування.

Антоніна Кутова, співзасновниця, керуюча партнерка Pro Capital Investment, консультантка USAID Agro

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.