Грант? Дотація? Кредит від банку чи вексель? Які інструменти залучити аграрію

08 березня 2023, 07:05 2486
Аліна Козубович

На півдні вже розпочалась посівна компанія, і перед аграріями, як і кожен рік, а цей рік є найскладнішим з усіх попередніх, постає запитання: де взяти кошти? Це ключова і найбільша проблема посівної — брак фінансових ресурсів на подальшу господарську діяльність.

Щодо дотацій (субсидій) та грантових програм:

  • Продовжена державна програма — гранти для створення бізнесу: гранти на тепличне господарство та гранти на садівництво, ягідництво та виноградарство. Заяви з бізнес-планами подаються через портал «Дія». Якщо грант на садівництво, ягідництво та виноградарство — необхідно обов’язково надати проєкти висадки насаджень та проєкти зрошення, підписані розробниками. Для гранту на тепличне господарство необхідно обов’язково надати проєкт будівництва модульної теплиці з кошторисною документацією, підписаний розробником. Потрібно врахувати, що від часу подання заяви до фактичного отримання коштів може пройти 2-3 місяці.
  • Продовжена державна програма з підтримки фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції. Зокрема, бюджетна субсидія в сумі 3100 грн на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення (1 га) для провадження сільськогосподарської діяльності та спеціальна бюджетна дотація в сумі 5 300 грн на одну голову за утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності. Отримувачами коштів є фермери, які утримують до 100 корів або мають в обробітку від 1 до 200 га. Заяви подаються через ДАР (Державний аграрний реєстр). На дотацію можуть податися фермери, які минулого року з технічних причин її не отримали. Про початок програми буде повідомлено на сайті Міністерства аграрної політики. Але якщо врахувати досвід минулого року, то кошти фермери зможуть отримати в ІІІ чи IV кварталах року.
  • Грантова підтримка ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) та ЄС. Прийом заявок до 10 березня 2023 року. Беруть участь сільгоспвиробники з Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та частини Чернівецької області у таких ланцюжках: 

- Львівська область: ягідництво, овочівництво, аквакультура;

- Закарпатська область: гуцульська овеча бриндзя, гуцульська коров’яча бриндза, закарпатський мед, закарпатське вино;

- Івано-Франківська та частина Чернівецької області: гуцульська овеча бриндзя, гуцульська коров’яча бриндза.

На основі заявок ФАО надасть виробникам інвестиційні кошти до 370 000 грн для фермерських господарств та до 925 000 грн для малих та середніх сільгосппідприємств, сільгоспкооперативів та об’єднань виробників ГЗ. 

Умова: 10% від вартості інвестиції повинні бути власні внески в натуральній або грошовій формі.

Заявка подається через ДАР:

  • Програма USAID з аграрного та сільського розвитку у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України. Прийом заявок до 14 березня 2023 року на отримання одного із трьох видів допомоги: мінеральні добрива для підживлення озимих культур або мінеральні добрива для основного та припосівного внесення на ярі культури або насіння соняшнику (на насіння соняшнику прийом заявок вже закінчився). Таку підтримку отримають господарства Сумської, Чернігівської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Миколаївської, Херсонської, Одеської та Київської областей. Програма орієнтована на юридичних та фізичних осіб-приватних підприємців, які мають зареєстровані сільськогосподарські угіддя площею від 5 до 500 га.  Заявка подається через ДАР.
  • Програма ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН). Прийом заявок до 10 березня 2023 року на отримання насіння ярих культур (пшениця, ячмінь, горох) для підтримки малих фермерів у прифронтових областях. Кожен  отримає 2000 кг насіння ярих культур, що дозволить засіяти 10 га землі. Таку підтримку отримають фермерські господарства Сумської, Чернігівської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської та Одеської областей. Програма орієнтована на юридичних та фізичних осіб-приватних підприємців, які мають зареєстровані сільськогосподарські угіддя площею від 10 до 500 га. Заявка подається через ДАР.
  • Незабаром запрацює Фонд часткового гарантування. Це буде додаткове забезпечення кредиту. Кошти будуть доступні для тих, хто має в обробітку до 500 га. Чекаємо новин і враховуємо, що фінансування  буде через банківські установи. З часу подання заяви до часу отримання коштів може пройти 2-4 місяці.
  • Продовжена кредитна програма 5-7-9% під 50% державних гарантій. На сьогодні до цієї програми підключилися 45 банківських установ. З часу подання заяви до часу отримання коштів може пройти 2-4 місяці. Цікава програма тим, що на час воєнного стану + місяць  після його скасування застосовується ставка 0 % за користування кредитом.

Увага! Усі грантові програми  підтримки фермерів, зокрема від міжнародних «донорів», які діють сьогодні або почнуть діяти, зібрані на єдиній платформі — ДАР (Державний аграрний реєстр). Необхідно лише зареєструватись із допомогою кваліфікованого електронного підпису або BankID та подати заявки на діючі програми. Програми постійно оновлюються, і для подання заявок існують невеликі терміни. ДАР доступний для:

  • виробників сільськогосподарської продукції будь-якого розміру та напряму діяльності;
  • фізичної особи, ФОП або юридичної особи будь-якої форми власності;

Щодо пропозицій по банківських продуктах, то основні гравці банківського бізнесу для аграріїв створили спеціальні програми:

  • Найбільший портфель продуктів пропонує Райффайзен Банк.

Саме цей банк є третім банком після двох державних (ПриватБанку та Ощадбанку), який кредитував аграріїв у 2022 році та продовжує це робити і в 2023 році. 

Райффайзен Банк пропонує партнерські програми із дистриб'юторами сільгосптехніки та засобів захисту рослин (насіння) — 50 партнерів, у т.ч. відомі світові виробники BAYER, BASF, Nufarm, Syngenta.

З кожним дистриб'ютором окремі умови, на сайті банку є кредитний калькулятор, з допомогою якого можна прорахувати суму кредиту, вид графіку погашення тощо.

Райффайзен Банк пропонує:

- Кредит: мах сума — 37,3 млн грн, термін — 60 місяців, ставка річних залежить від партнерської програми, комісія — 0%.

- Овердрафт: мах сума — 4,5 млн грн, термін — 36 місяців, ставка річних від 18,45 до 20,45 %, комісія — 1%.

- Вексельну програму: мах сума — 37,3 млн грн, термін — 12 місяців, комісія — 1-6%.

  • ОТП Банк запровадив програму «Агрофабрика»: 

Кредит «Миттєвий Welcome» без забезпечення до 3 млн грн. Вимоги: професійна діяльність від 3 років, земельний банк від 200 га, обов’язкова порука власника.

Кредит «Миттєвий» від 3 до 20 млн грн. Вимоги: професійна діяльність від 3 років, земельний банк від 200 га, обов’язкова порука власника, забезпечення: аграрна розписка/майбутній врожай та техніка/нерухомість. 

Кредит «VIP AGRO» до 40 млн грн на 3 роки. Вимоги: професійна діяльність від 3 років, земельний банк від 200 га, обов’язкова порука власника, забезпечення: аграрна розписка/майбутній врожай та техніка/нерухомість. 

  • ПУМБ пропонує:

Генеральний кредитний ліміт для аграріїв з мах сумою до 50 млн на термін до 60 місяців, ставка від 25% річних. Вимога: досвід роботи від 3 років.

Векселі для агробізнесу до 100% від суми закупки. Рішення за 7 робочих днів до 5 млн грн. Період до 12 місяців, ставка до 4% річних, в забезпечення депозит, нерухомість, сільгосптехніка. Вимога: наявність землі сільгосппризначення від 500 га.

  • ПриватБанк, як учасник державної програми підтримки клієнтів агробізнесу, запровадив кредитну лінію «Агросезон».

Сума кредитної лінії від 2 млн під 0% річних за програмою «Доступні кредити».

До 6 млн без забезпечення, тільки порука власника. 

Більше 6 млн — порука власника та 50% суми кредиту покривається заставою сільгосптехніки або транспортних засобів (окрім легкових) з коефіцієнтом 1,5% .

Строк дії до 01.03.2024 року.

% ставка — 0% на період воєнного стану + 1 місяць після скасування, потім 5%.

Банки в 2023 році кредитуватимуть обережно, зважаючи на великий відсоток виданих кредитів у 2022 році, за якими довелося провести реструктуризацію. Аграрії повинні мати хорошу кредитну історію, ділову репутацію, досвід роботи більше 3 років, фінансову звітність, яка базується на даних бухгалтерського обліку, і терпіння, оскільки на отримання фактично кредиту може пройти від 1 до 3 місяців.  

 Аліна Козубович, засновниця та керуючий партнер бухгалтерської компанії «Агрооблік», яка спеціалізується на веденні бухгалтерського обліку в агробізнесі (сайт компанії https://agrooblik.com.ua).

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.