Якість — це головний фактор української аграрної продукції, який необхідно забезпечувати, щоб комфортно працювати та експортувати. І дійсно, інституційний розвиток та операційна досконалість спрямовані на створення умов, коли продукція якісна, і репутація виробника з України зростає.
Цього року соняшник у пріоритеті, та олійні залишаються одними з найрентабельніших культур. Лабораторна оцінка та об’єктивні дані — базис забезпечення необхідного рівня ефективності та планування.
Про насіння соняшнику та орієнтири
Поширеними претензіями до соняшнику є домішки, наявність яких знижує вартість партії, та хвороби. В основному фракції домішок визначаються візуально, АЛЕ для правильного визначення необхідний багаторічний досвід.
Чому це важливо:
Зважаючи на характеристики соняшнику й на види домішок, організовується процес очищення, який ґрунтується на різниці в розмірах, формі, густині та аеродинамічних властивостях насіння й домішок. І потім уже підбирають та очищують за допомогою сепараторів різної конструкції.
Регламентує вимоги до якості ДСТУ 7011:2009 «Соняшник. Технічні умови».
До основного насіння соняшнику відносять ціле та ушкоджене насіння, що за характером ушкоджень не віднесене до олійної та сміттєвої домішок.
До олійної домішки відносять насіння, яке у залишку на ситі з вічками діаметром 3,0 мм є:
До сміттєвої домішки відносять:
Про хвороби
ДСТУ 7011:2009 «Соняшник. Технічні умови» регулює наявність склероцій білої та сірої гнилей.
Джерелом інфекції, що може викликати хворобу, є склероції гриба.
Склероції присутні:
Хвороби суттєво знижують якість вирощеного насіння і продуктів його переробки. Виявлення, точна ідентифікація хвороб дозволить своєчасно і якісно провести захисні заходи проти хвороб на цих культурах, базуючись на точних даних, знаннях про біоекологічні особливості їх збудників і закономірності розвитку хвороб у навколишньому середовищі.
Основні хвороби, які вражають соняшник, — біла та сіра гнилі. Зараженість цими хворобами визначають у лабораторних умовах під час пророщування їх у рулонах фільтрувального паперу за температури 22-23°С . Насіння продивляються на 10 добу, а в разі потреби — на 14 добу.
Для контролювання правильності збудника дослідження проводять під мікроскопом.
Біла гниль проявляється у вигляді білої щільної грибниці у зоні головного корінця на сім'ядолях світло-коричневими розмитими плямами, які покриваються білою грибницею. Надалі зʼявляються чорні склероціі різної величини та конфігурації.
Сіра гниль на сім’ядолях проявляється у зоні корінця у вигляді плям коричневого кольору з бурим відтінком, які покриваються сірим пухнастим міцелієм. Міцелій з одиночними прямостоячими дереворозгалуженими конідієносцями, які чітко видно під мікроскопом. Конідії яйцеподібні, округлі. Склероціі утворюються рідко.
Наталія Грюнвальд, експерт ринку сертифікації насіння та садивного матеріалу, ОС «АГРОСЕРТ»
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.