Соя: орієнтир на якість та урожай

02 березня 2023, 09:30 4661
Наталія Грюнвальд

Сьогодні все частіше розглядають сою як прибуткову культуру. Продукція затребувана на світових ринках, і 2023 рік обіцяє бути сприятливим для сої та бобових. І традиційно виробники хочуть мати максимальний урожай і високу якість сої.

Однак збирання сої з підвищеною вологістю та тривале зберігання на складі призводять до появи хвороб і зниження якісних показників. Водночас у закупівлях сої такі показники як вологість, сміттєва домішка, протеїн, олійність є ключовими у вартості. Хвороби прямо впливають на якість і потенціал урожаю, наслідком чого є грошові втрати.

Однак фузаріоз, бактеріоз, аскохітоз, біла гниль, церкоспороз та пероноспороз — хвороби, які можна і потрібно виявляти вчасно та контролювати.  Метод виявлення — лабораторний аналіз. 

Для лабораторного аналізу потрібно:

  • відрахувати чотири проби по 100 насінин;
  • розкласти у рулони підготовленого фільтрувального паперу або у ростільні з підготовленим піском за температури 23-28°С, або на живильних середовищах;
  • проростити у вологій камері, строк до 9 діб;
  •  зафіксувати дані й мікроскопом провести фітопатологічне оцінювання результатів. Для ідентифікації та підтвердження візуального поставленого фітопатологічного оцінювання усі діагнози продивляються під мікроскопом.

Прояви фузаріозу: уражене насіння сої набуває білого кольору, стає зморшкуватим, щуплим. У разі сильного ураження загниває, покривається білувато-рожевим нальотом грибниці, схожість втрачена. На проростках насіння на краях сім’ядоль з’являються буро-коричневі круглі виразки.

Бактеріоз проявляється на пророслому насінні у вигляді округлих вдавлених плям сіруватого кольору. На сім’ядолях утворюються буро-коричневі, сірі або темно-сірі плями різних форм і розмірів. Плями бувають сильно вдавлені або наскрізні. Може спостерігатись почорніння сім’ядоль. Іноді насіння загниває, ослизнює та має неприємний запах.

Біла гниль проявляється у вигляді склероцій гриба. Склероції чорні різних розмірів та форм. При розломі білі. У вологій камері насіння загниває, покривається білою грибницею. Спочатку це білі пухнасті пластівці, які потім утворюють чорні склероції гриба.

При аскохітозі уражене насіння сої стає щуплим, трухлявим з чорними цятками. На уражених сім’ядолях виникають темно-коричневі плями з білим пушком грибниці. Під мікроскопом видно отвори, з яких суцільним ланцюжком виходять спори.

Церкоспороз проявляється на насінні у вигляді неправильних округлих світло-коричневих плям із контрастним коричневим ободком або виразок. Виразки розташовуються на краях сім’ядоль. Насіння матової або білуватої забарвленості (кольору). Під час пророщування у вологій камері на насінні з’являється сіро-фіолетовий павутинний наліт.

Фомопсис на насінні побачити практично неможливо, виключно під мікроскопом. Можна побачити лише грибок, тобто збудник. Прояви будуть на проростках та листі, та поки на сої не поширений.

Вчасно виявлені збудники та хвороби — це своєчасні рішення щодо їх нейтралізації та крок до реального урожаю. Тож аналізуємо, усуваємо ризики та працюємо над урожаєм.

Наталія Грюнвальд, експерт ринку сертифікації насіння та садивного матеріалу, ОС «АГРОСЕРТ»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.