Цьогорічний урожай кукурудзи був дуже мінливим. Спершу низький рівень опадів спричинив хвилювання, та всерйоз виробники занепокоїлися підвищеною вологістю з вересня, а також тим, як зібрати до зими посіви і що робити з якістю врожаю.
Незважаючи на злети та падіння, сезон-2022 для більшої частини кукурудзи все ж завершився, і думки вже спрямовані на оцінку якості та ціни для весняної сівби.
Працюючи з оцінкою якості як насіння, так і зерна кукурудзи, тримаємо фокус у 2023 р. на:
- Стандарти та специфікації якості кукурудзи важливі, оскільки вони гарантують безпеку, харчову цінність і вартісну цінність кукурудзи на ринку.
- Якість кукурудзи оцінюють за загальним зовнішнім виглядом, і якість погіршується, якщо є зерна, пошкоджені комахами чи гризунами, або відмінні за кольором, запліснявілі, зламані або забруднені іншими незерновими речовинами органічного чи неорганічного походження.
- Пошкоджене та зіпсоване зерно оцінюється за станом зародку та ендосперму.
НЕОБХІДНО розрізати насінину кукурудзи з лабораторного зразка для визначення зміни кольору зародку та ендосперму, стану ендосперму (нормальний), присутності нальоту пліснявих грибів у зоні зародка.
Відповідно до вимог ДСТУ 4524:2006 до засміченості зерна відносяться:
Пошкоджене зерно:
- цілі та биті зерна кукурудзи зі зміненим кольором оболонок, з ендоспермом від кремового до світло-коричневого кольору, а також із нормальним ендоспермом, але з потемнілим зародком від свїтлокоричневого до чорного кольору, без видимого нальоту пліснявих грибів на поверхні або під оболонкою в зоні зародка внаслідок пошкодженості морозом, самозігрівання, сушіння та ураження хворобами.
Зіпсоване зерно:
- цілі та биті зерна кукурудзи з явно зіпсованим ендоспермом від коричневого до чорного кольору;
- з крихкою консистенцією ендосперму;
- запліснявілі — за наявністю видимого нальоту пліснявих грибів на поверхні зерна і (або) в зоні зародка під оболонкою.
Оцініть якість кукурудзи і використовуйте стандарти. Наявні стандарти та норми — це:
- Збільшення прозорості торгівлі зерном. Стандарти формалізують мову торгівлі, а отже, захищають фермерів, торговців, переробників і споживачів від експлуатації.
- Підвищення ефективності, що зменшує витрати, підвищує конкурентоспроможність і створює стимули.
- Фермери, які можуть оцінити, наскільки відповідають специфікаціям та вимогам щодо якості, можуть отримати вищі ціни та довгострокові контракти від покупців, що дає їм стимул інвестувати більше у виробництво.
- Переробники, які купують якісну сиру кукурудзу, натомість можуть усунути додаткові дорогі етапи переробки і отримати доступ до кращих ринків для своєї продукції.
Робите оцінку якості кукурудзи — отримуєте знання та розуміння, як діяти, та об’єктивні дані.
Позитивний вплив для виробника та галузі від застосування та своєчасної перевірки якості:
- підвищена безпека харчових продуктів шляхом забезпечення дотримання узгоджених лімітів забруднень;
- підвищення харчової цінності продуктів шляхом збереження загальної якості продукції;
- покращення торгівлі, оскільки виробники та покупці можуть прозоро визначати справжню вартість своєї продукції;
- підвищення продуктивності, оскільки фермери мають стимули застосовувати технології та приймати обґрунтовані рішення щодо покращення якості й відповідно мати можливість скоротити витрати, пов’язані з відбраковуванням через низьку якість.
Наталія Грюнвальд, експерт ринку сертифікації насіння та садивного матеріалу
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.