Кукурудза-2023: тактичні дії та якість

10 січня 2023, 07:40 4149
Наталія Грюнвальд

Цьогорічний урожай кукурудзи був дуже мінливим. Спершу низький рівень опадів спричинив хвилювання, та всерйоз виробники занепокоїлися підвищеною вологістю з вересня, а також тим, як зібрати до зими посіви і що робити з якістю врожаю.

Незважаючи на злети та падіння, сезон-2022 для більшої частини кукурудзи все ж завершився, і думки вже спрямовані на оцінку якості та ціни для весняної сівби.

Працюючи з оцінкою якості як насіння, так і зерна кукурудзи, тримаємо фокус у 2023 р. на:

  1. Стандарти та специфікації якості кукурудзи важливі, оскільки вони гарантують безпеку, харчову цінність і вартісну цінність кукурудзи на ринку.
  2. Якість кукурудзи оцінюють за загальним зовнішнім виглядом, і якість погіршується, якщо є зерна, пошкоджені комахами чи гризунами, або відмінні за кольором, запліснявілі, зламані або забруднені іншими незерновими речовинами органічного чи неорганічного походження.
  3. Пошкоджене та зіпсоване зерно оцінюється за станом зародку та ендосперму.

НЕОБХІДНО розрізати насінину кукурудзи з лабораторного зразка для визначення зміни кольору зародку та ендосперму, стану ендосперму (нормальний), присутності нальоту пліснявих грибів у зоні зародка. 

Відповідно до вимог ДСТУ 4524:2006 до засміченості зерна відносяться:

Пошкоджене зерно:

  • цілі та биті зерна кукурудзи зі зміненим кольором оболонок, з ендоспермом від кремового до світло-коричневого кольору, а також із нормальним ендоспермом, але з потемнілим зародком від свїтлокоричневого до чорного кольору, без видимого нальоту пліснявих грибів на поверхні або під оболонкою в зоні зародка внаслідок пошкодженості морозом, самозігрівання, сушіння та ураження хворобами.

Зіпсоване зерно:

  • цілі та биті зерна кукурудзи з явно зіпсованим ендоспермом від коричневого до чорного кольору;
  • з крихкою консистенцією ендосперму; 
  • запліснявілі — за наявністю видимого нальоту пліснявих грибів на поверхні зерна і (або) в зоні зародка під оболонкою.

Оцініть якість кукурудзи і використовуйте стандарти. Наявні стандарти та норми — це:

  • Збільшення прозорості торгівлі зерном. Стандарти формалізують мову торгівлі, а отже, захищають фермерів, торговців, переробників і споживачів від експлуатації.
  • Підвищення ефективності, що зменшує витрати, підвищує конкурентоспроможність і створює стимули.
  • Фермери, які можуть оцінити, наскільки відповідають специфікаціям та вимогам щодо якості, можуть отримати вищі ціни та довгострокові контракти від покупців, що дає їм стимул інвестувати більше у виробництво.
  • Переробники, які купують якісну сиру кукурудзу, натомість можуть усунути додаткові дорогі етапи переробки і отримати доступ до кращих ринків для своєї продукції.

Робите оцінку якості кукурудзи  отримуєте знання та розуміння, як діяти, та об’єктивні дані.

Позитивний вплив для виробника та галузі від застосування та своєчасної перевірки якості:

  • підвищена безпека харчових продуктів шляхом забезпечення дотримання узгоджених лімітів забруднень;
  • підвищення харчової цінності продуктів шляхом збереження загальної якості продукції;
  • покращення торгівлі, оскільки виробники та покупці можуть прозоро визначати справжню вартість своєї продукції;
  • підвищення продуктивності, оскільки фермери мають стимули застосовувати технології та приймати обґрунтовані рішення щодо покращення якості й відповідно мати можливість скоротити витрати, пов’язані з відбраковуванням через низьку якість.
Наталія Грюнвальд, експерт ринку сертифікації насіння та садивного матеріалу

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.