Продаж землі. На що звернути увагу власнику, щоб не натрапити на шахраїв

20 червня 2024, 07:00 1752
Ганна Гладун

Під час війни сільськогосподарська земля показує себе як прибутковий та низькокризовий актив, який продовжує працювати та створювати додану вартість навіть під час кризи.

Відкритий ринок землі показує нові горизонти як для власника земельної ділянки так і для бажаючих купити землю. Зараз усе відбувається простіше, тому купити та продати можна в будь-який момент і за чітким та зрозумілим механізмом. Деякі аграрії купують землю, а деякі запевняють, що для них вигідна оренда. Але тут їм не доводиться довго вибирати, адже: не купиш ти — купить твій конкурент.

І тут виникає важливе запитання: то кому ж все-таки вигідніший ринок землі: пайовикам, фермерам чи державі?

Пайовик — він може вільно розпоряджатись своєю землею. Ніхто не може змусити землевласника продавати земельну ділянку, йому лише надали таку опцію.

Фермер — він зацікавлений купити землю без оренди, або ж оренда вже закінчується (1-3 роки). Своя земля фермерам дозволяє міцніше стояти на ногах завдяки підвищенню капіталізації їхнього бізнесу. 

Держава — ринок землі не становить загрози національній безпеці. А коли Україна виробляє більше сільгосппродукції, вона більше експортує. А це означає більше валютної виручки та більше грошей у держбюджеті.

Ніхто не повинен думати, що завтра прийде якийсь іноземець і привласнить пай українця. Не впадайте в паніку, коли бачите гучні заголовки, робіть вибір самостійно щодо вашої землі. Якщо ваш вибір — це продаж, пропоную вам алгоритм, відповідно до якого повинен діяти продавець, якщо він хоче продати ділянку, що йому належить.

  • Етап 1. Підготовка документів
  • Етап 2. Перший похід до нотаріуса
  • Етап 3. Пошук покупця
  • Етап 4. Сплата податків та зборів
  • Етап 5. Оформлення договору

Алгоритм дій покупця

  • Етап 1. Вибір ділянки
  • Етап 2. Перевірка ділянки
  • Етап 3. Готуємо гроші
  • Етап 4. Укладення договору

Важливо: хочу зауважити, що про кожен етап ви повинні проконсультуватись із фаховим юристом, адже в кожному етапі є багато моментів, які важливо враховувати.

Дуже часто необізнаність продавця привертає увагу шахраїв.

Шахрайська схема починає вибудовуватись на тому, що вони навмисно накручують ціну. Відповідно до Закону України, гроші з продажу нараховуються на карту. Тому якщо вам кажуть, що кошти відразу ви не отримаєте, це вже є дзвіночок, щоб припинити спілкування з такими покупцями. 

Якщо покупець пропонує оформити довіреність на себе, маєте відразу зрозуміти — це шахраї. Ніяких довіреностей оформлювати не можна, адже в надалі шахрай буде мати можливість на укладення будь-яких договорів, продажу ділянки, управління майном пайовика. Такі довіреності розв'язують руки аферистам. Такі дії шахраїв підпадають під ознаки кримінального правопорушення. Але власники землі, якщо вони надали таку довіреність, також стають співучасниками злочину. Тому, щоб не потрапити за ґрати, не залишитись без майна та грошей, звертайтесь до юристів.

Україна є аграрною країною, та її земля має сакральне значення. Цінуйте цей ресурс та з розумом розпоряджайтесь ним. 

Ганна Гладун, юрист із земельних питань

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.