Придбання генераторів: чи платити податки при ввезенні їх з-за кордону та як вірно оформити документи

11 січня 2023, 07:25 1886
Martyniv Law Firm

На сьогоднішній день дуже актуальним питанням в Україні для можливості продовження виробництва є придбання генераторів, зокрема з-за кордону. Як пройти цю процедуру, чи платити податки при ввезенні та як вірно оформити документи?

Очевидно, що для придбання генератора підприємству слід укласти договір із нерезидентом-постачальником, у результаті виконання умов якого розрахунок буде здійснюватися в іноземній валюті. У договорі з нерезидентом існуватимуть ще основні умови договору — наприклад, умови передачі ризиків на товар та умови постачання товарів згідно правил ІНКОТЕРМС.

Перше, на що ми звертаємо увагу: наразі діють обмеження строків щодо розрахунків за ЗЕД контрактом — це 120 днів. Згідно норм Закону України «Про валюту і валютні операції», порушення резидентами строку розрахунків тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3 відсотка суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) в національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом Національного банку України, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

У разі, якщо виконання договору зупиняється у зв’язку з виникненням форс-мажорних обставин, перебіг строку розрахунків та нарахування пені відповідно до частини п’ятої цієї статті зупиняється на весь період дії форс-мажорних обставин та поновлюється з дня, наступного за днем закінчення дії таких обставин. Підтвердженням виникнення та закінчення дії форс-мажорних обставин є відповідна довідка уповноваженої організації (органу) країни розташування сторони зовнішньоекономічного договору (контракту) або третьої країни відповідно до умов цього договору (контракту).

02 грудня 2022 року постанова КМУ від 20 березня 2020 р. №224 «Про затвердження переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів або медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19), операції з ввезення яких на митну територію України та операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, які звільняються від сплати ввізного мита» доповнено наступними позиціями:

  • 8501 61 80 90 — Генератори змінного струму (синхронні генератори) потужністю понад 7,5 кВ·А, але не більш як 75 кВ·А, інші
  • 8501 62 00 90 — Генератори змінного струму (синхронні генератори) потужністю понад 75 кВ·А, але не більш як 375 кВ·А, інші
  • 8501 63 00 90 — Генератори змінного струму (синхронні генератори) потужністю понад 375 кВ·А, але не більш як 750 кВ·А, інші
  • 8501 64 00 00 — Генератори змінного струму (синхронні генератори) потужністю понад 750 кВ·А
  • 8502 — Електрогенераторні установки

Тобто наразі генератори, що підпадають під вищевказані коди, звільнені від ввізного ПДВ та мита.

Для визначення коду УКТЗЕД рекомендуємо звернутися до митного брокера, також митний брокер надасть кваліфіковану допомогу щодо пакету документів для митного оформлення генераторів.

Також 13 грудня 2022 р. Верховна Рада ухвалила законопроєкти №8196 та №8197 щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України. «За» проголосували 331 та 332 народних депутатів відповідно.

На законодавчому рівні впроваджується ввезення генераторів, іншого обладнання, Starlink без мита та ПДВ. У тому числі для фізичних осіб. Врахували також правку щодо розповсюдження такого звільнення і для поштових та експрес-відправлень. Підтримали надання можливості зберігати пальне без ліцензії за наполяганням уряду до 2000 літрів. Про більші обсяги потрібно буде повідомити за декларативним принципом податкову.

Норма працюватиме до травня 2023 року.

19 грудня 2022 року обидва ЗП (№8196 та №8197 ) були направлені на підпис Президенту, очікується підписання.


Martyniv Law Firm — юридична компанія з індустріальною спеціалізацією

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.