Перші наслідки здорожчання енергоресурсів. Птахівники підвищують ціни на продукцію

11 вересня 2023, 07:00 5206
Сергій Карпенко

Асоціація «Союз птахівників України» ще в червні заявляла про негативні наслідки для собівартості продукції птахівництва від змін у ціноутворенні, які мали запроваджуватись із липня на ринку енергоресурсів, і зараз лише підсумуємо перші результати від прийнятих рішень.

Як повідомлялося, з 1 липня Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановила нові максимальні граничні ціни електроенергії (price caps) на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку, підвищивши їх на 40-80% залежно від годин постачання.

Асоціація «Союз птахівників України» попереджала, що збільшення граничних цін призведе до росту вартості електричної енергії, яка купується на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку, внаслідок чого синхронно зросте ціна електроенергії для кінцевих промислових споживачів. Також передбачали, що збільшення вартості електроенергії викличе ланцюгову реакцію і призведе до здорожчання більшості споживчих товарів.

Отже, як і прогнозувалось, у липні середньозважена ціна купівлі-продажу ресурсу на ринку на добу наперед (РДН) зросла на 23,5% — з 2971,41 грн/МВт*год до 3669,87 грн/МВт*год, а в серпні ще на 13,4% — до 4162,23 грн/МВт*год. Таким чином вартість 1 КВт електроенергії для промислових споживачів у липні проти червня зросла на 18-20%, у серпні ще на 11-12%, у вересні зросте за повідомленнями постачальників ще мінімум на 10%.

Нагадаємо, що в структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7 до 12%, а деяких видів продукції — до 30%. Однак варто розуміти, що виробництво продукції птахівництва складається з різних етапів, а тому на кожному з них ми маємо збільшення вартості складових, і, відповідно, собівартість кінцевої продукції галузі зростає в «геометричній прогресії». Оскільки власні резерви стримування росту відпускних цін уже вичерпані, підвищення вартості електричної енергії виробники будуть намагатися перекладати на кінцевих споживачів продукції.

Крім цього, як ми і повідомляли, з 1 липня 2023 року було повернуто до довоєнного рівня оподаткування пального. Так, ставка ПДВ на нафтопродукти зросла із 7% до 20%, акциз на бензин — до 213 євро за 1000 л, на дизпальне — до 139,5 євро. Як і прогнозувалось, наслідком стало подорожчання пального з початку липня до кінця серпня більш ніж на 30%. Дорожчими стали абсолютно усі товари та послуги, у собівартості виробництва яких є використання пального, що знову ж таки спровокувало ланцюгову реакцію зі збільшення вартості складових собівартості виробництва м’яса і яєць.

Після періоду відносно стабільних цін на природний газ у серпні проти попереднього місяця ціна для промислових споживачів зросла в середньому на 8%, а контрактні ціни на вересень вищі на 18-20%, ніж у серпні, і становлять від 20 до 21,5 тис. грн за 1 000 м³.

Можемо зробити висновок, що стрімке підвищення цін на енергоносії протягом липня-серпня призвело до росту собівартості виробництва продукції птахівництва, і цілком очевидно, що вже зараз виробники вимушені будуть підвищувати оптово-відпускні ціни на продукцію птахівництва для кінцевих споживачів для покриття власних виробничих витрат.

Необхідно зазначити, що збільшення вартості енергоносіїв відбувається на тлі поступового відновлення обсягів виробництва м’яса птиці та яєць, які суттєво скоротились протягом минулого року. Незважаючи на невизначеність із майбутніми викликами, пов’язаними із відсутністю стабільного та безперебійного постачання електроенергії, та всупереч несприятливим обставинам в економіці держави, промисловий сектор птахівництва продовжував інвестувати у виробництво. Однак через ріст вартості енергоносіїв птахівники опинились на роздоріжжі — чи є економічна необхідність збільшувати зараз поголів’я птиці та виробництво продукції? Поглиблюються песимістичні настрої щодо доцільності подальшого відновлення і розвитку підприємств галузі.

Асоціація «Союз птахівників України» змушена констатувати, що через здорожчання енергоносіїв на більше ніж 30% протягом двох останніх місяців підприємства галузі будуть вимушені вдатися до непопулярних кроків. Насамперед йдеться про підвищення оптово-відпускних цін на власну продукцію задля збереження виробництва і можливості забезпечити продовольчу безпеку країни у цей складний час. Подальше збільшення цін на складові собівартості продукції птахівництва ставить під загрозу не лише спроможність виробляти продукцію, а й взагалі існування галузі птахівництва та продовольчу безпеку держави.

Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.