Органічне сільське господарство залишається важливим навіть під час війни

21 липня 2022, 08:40 3640
Д-р Штефан Дреесманн

В органічному сільському господарстві в Україні працює багато активістів, асоціацій, понад 400 органічних господарств, а ще країна має власний закон про органічне виробництво. Наразі перед галуззю стоять безпрецедентні виклики у зв’язку з російським вторгненням.

Своїми витоками органічне сільське господарство в Україні сягає 1990-х рр. Саме тоді з’явилися перші господарства, що почали працювати на своїй землі органічними методами. З 2010 р. розвиток галузі пішов вищими темпами завдяки зростанню уваги до питань екології, появі дуже активного екологічного руху та підвищенню попиту на органічну сировину в ЄС. На сьогодні в царині органічного сільського господарства в Україні працює ціла низка асоціацій. Вони ведуть активну діяльність, організовують фахові конгреси та ярмарки, підтримують подальший розвиток господарств, які є їхніми членами, та доносять їхні інтереси до тих, хто формує політику, зокрема до українських парламентарів. 

Сільськогосподарські підприємства та площі більш-менш рівномірно поширені по всій території країни. Найбільші зайняті під органічне виробництво площі розташовані на південному сході уздовж узбережжя Чорного моря — на територіях, які особливо постраждали від війни у квітні 2022 р., а також у центрі та на заході України. Основні площі під органічними зерновими та олійними культурами лежать на півдні та на північному сході. 

Менше худоби, більше експорту 

Як свідчать дані, якими оперує наш проєкт «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства», українські органічні господарства вирощують багато різних культур, зокрема: зернові, зернобобові, спеціальні культури (насамперед плодові) та овочі. В Україні існує кілька великих органічних молочних ферм, та порівняно з Німеччиною частка пасовищ і молочного тваринництва відносно невелика. Курей і свиней в органічному виробництві України також небагато. Крім цього, тут вирощують відносно мало коренеплодів. 

Ще одна значна відмінність українських компаній порівняно з німецькими полягає в тому, що українські господарства сильно орієнтовані на експорт. 

Амбітні цілі для органічного сільського господарства 

За даними українського міністерства, відповідального за розвиток галузі, станом на 2020 р. в Україні працювало 549 сертифікованих органічних підприємств. 419 з них — виробники сільськогосподарської продукції, які обробляють органічними методами близько 460 тис. га землі. Це трохи більше ніж 1% загальної сільськогосподарської площі. Майже всі ці господарства сертифіковані згідно з органічним регламентом ЄС. 

В Україні ціла низка органів з органічного інспектування акредитована в межах органічного регламенту ЄС. Найбільший з цих органів — «Органік Стандарт», який у 2020 р. інспектував в Україні майже 400 з 549 органічних підприємств. 

Навесні 2021 р. український уряд видав постанову, в якій поставлена мета, щоб до 2030 р. принаймні 3% сільськогосподарських площ були органічними. Це склало б 1,5 млн га. Щоб досягти цієї мети, уряд України ухвалив окремий закон про органічне виробництво. Наш проєкт надавав підтримку українському уряду в цій роботі. Тепер термін «органічний» (саме цей термін використовують в Україні) захищений українським законом. 

Після необхідних подальших кроків, а саме: схвалення органів з органічного інспектування та створення бази даних органічного насіння, розроблений урядом план роботи вже цього року передбачав сертифікацію перших господарств згідно з законом України про органічне виробництво. 

Найважливішу роль у реалізації продукції відіграє експорт, при цьому найбільшими за обсягом експорту є зерно кукурудзи, соя, пшениця та соняшник (саме в такому порядку). 

Споживання органічних продуктів в Україні останніми роками стабільно зростає. Це майже виключно продукти, сертифіковані згідно з органічним регламентом ЄС: з одного боку імпортовані з ЄС, з іншого — органічні продукти, вирощені та вироблені в Україні. 

Серед органічних продуктів, які виробляють і реалізовують в Україні, є, зокрема: молочні продукти, зернові продукти, овочі та фрукти. Реалізація цих товарів відбувається здебільшого через мережі супермаркетів. У деяких містах, наприклад, у Львові, органічні продукти можна також придбати через спеціально створені служби доставки. А ще органічні продукти можна купити через мережу Інтернет. 

У Києві та поблизу столиці є також два органічних готелі. 9 травня в органічний готель на околицях міста влучила російська ракета, готель згорів. 

Плани на майбутнє 

До початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого роботи в господарствах йшли за планом: восени поля були зорані, проведена осіння сівба, а оскільки в деяких регіонах зима була відносно м’якою, в Україні очікували на хороший врожай озимих зернових, зокрема органічних. З початком вторгнення все змінилося. 

За оцінками нашого проєкту, органічне сільське господарство може відігравати важливу роль в Україні і зараз, і після завершення війни. Зокрема, завдяки обмеженому використанню зовнішніх ресурсів, холістичному підходу до господарювання та включенню бобових у виробничий цикл, воно пропонує рішення для подолання поточних викликів, які наразі стоять перед Україною, особливо з огляду на забезпечення продовольством.

Д-р Штефан Дреесманн, керівник проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства»


Для довідки: проєкт «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» (COA) реалізується з 2016 року. В межах Двосторонньої коопераційної програми Федеральне Міністерство продовольства та сільського господарства Німеччини (BMEL) надає підтримку країнам-партнерам у розбудові ефективного та ресурсоощадного сільського господарства й харчової промисловості. В центрі уваги проєкту — сприяння розробці та імплементації окремого закону щодо органічного сільського господарства в Україні, імплементація цифрової платформи знань та співробітництво з українськими органічними асоціаціями. 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.