Таку думку висловив директор групи компаній «Фруктовий світ&Агролідер» Валентин Медведюк, в інтерв'ю Agravery.
«Нішеві культури для аграріїв — це своєрідна «подушка безпеки», яка гарантує їм додаткові прибутки, і дає можливість вирішувати багато агрономічних проблем: страхуватись від посухи або відновлювати грунт, пересівати ними загиблі озимі», — сказав Медведюк.
Він зазначив, що у світі зараз спостерігається стабільна тенденція — основні виробники скорочують площі під пшеницю і вибирають більш маржинальні нішеві культури приміром, нут, сочевицю, квасолю, амарант тощо.
Медведюк також додав, що його компанія займаємося доробкою і пакуванням таких культур як квасоля, гірчиця, льон. Найближчим часом планують поповнити список сочевицею, нутом та іншими нішевими культурами. При цьому «Фруктовий світ&Агролідер» займає майже 20% всього експорту гірчиці з України, 35% — квасолі. По постачанню кондитерського льону компанія стабільно входить до ТОП-5 експортерів.
«Щодо рентабельності, важко сказати однозначно, вона залежить від багатьох факторів. Перш за все, це ціна сировини, її якість, логістика — основні складові рентабельності нашої роботи», — сказав Медведюк.
Однак він відзначив значну проблему у вирощуванні нішевих культур — якісний посівний матеріал.
«Ми завозимо насіння бобових культур для потреб господарств. Перший раз завезли 4 роки тому з Канади. Зараз щороку імпортуємо насіння квасолі з Бразилії і Канади. На жаль, в Україні селекцією насіння нішевих бобових культур майже ніхто не займається, за моїми підрахунками, ринок наповнений максимум на 10%», — сказав Медведюк.
Він зазначив, що планує більше працювати із насіннєвими господарствами — готовий давати насіннєвий матеріал вищого гатунку для розмноження, аби в подальшому дати йому офіційний статус.
«Проте нам би дуже допомогла цільова державна програма. Бо на рівні лише господарств та підприємців зробити це нереально», — сказав Медведюк.