Дорадчі послуги в молочарстві: зекономити час і гроші виробникам та переробникам молока

28 листопада 2022, 07:40 2374
Роман Корінець

Така ситуація знайома кожному підприємцю: витрачаєш купу часу на пошук класного фахівця, котрий тобі дуже потрібний для складання раціону годівлі худоби, надійну лабораторію для контролю якості молока. Звичайно, Google все знає, та все ж час, котрий у нас є, — це гроші, яких у нас немає.

Зекономити час (а, значить, і гроші) можна, якщо в одному місці зібрати необхідну інформацію.  А ще перевірену, бо погана інформація — це також втрата грошей. Власне, такою була ідея Каталогу надавачів дорадчих та консультаційних послуг у молочному секторі: зекономити час і гроші виробникам та переробникам молока під час пошуку постачальників дорадчих послуг.

У цієї медалі є ще й інший бік: такі постачальники стануть більше видимими та відомими фермерам, що займаються молочарством, переробникам молока.

У молочному секторі зайнята чи не найбільша кількість дорадників, сільськогосподарських дорадчих служб. Внесок багатьох із них, наприклад Львівської аграрної дорадчої служби (ЛАДС) у становлення та розвиток молочних сімейних фермерських господарств, молочарських сільськогосподарських кооперативів складно переоцінити. 

На жаль, фаза становлення системи дорадництва в Україні дуже затягнулася через низку причин.  Війна позбавила державу можливості надавати підтримку фермерам при отриманні дорадчих послуг. Та все налагодиться після нашої перемоги: нам вдасться створити європейську систему сільськогосподарського та сільського дорадництва в Україні, наблизити дорадництво до фермерів, як це передбачено одним із пунктів статті 404 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. І тоді до когорти сертифікованих сільськогосподарських дорадників та дорадчих служб долучаться консультанти та компанії, які сьогодні теж налаштовані надавати консультаційні послуги у молочарстві. 

Сучасне молочарство — це світ високих технологій, тому корисним партнером для виробників і переробників молока із нашого каталогу стане Консультаційний центр Асоціації виробників молока України, де працює більше ніж 85 консультантів, що надають послуги з питань управління, ветеринарії, зоотехнії, агрономії, будівництва та реконструкції молочнотоварних ферм. Тут функціонують 9 мобільних підрозділів консультантів, які обслуговують господарства з виробництва молока в усіх регіонах України.

Присутність у каталозі лабораторій, що надають послуги лабораторної діагностики, зокрема, з визначення різних показників молока та молочної продукції, є також цілком зрозумілою: ринок потребує безпечних та якісних харчових продуктів. Вони діють як у складі наукових установ чи Держпродспоживслужби, так і у складі спеціалізованих приватних компаній чи професійних об’єднань.

Дослідження зразків молока від корів та з танків-охолоджувачів на різні показники (вміст жиру, білка, лактози, сухий залишок, сухий знежирений залишок, точка замерзання, азот сечовини молока, соматичні клітини, загальне бактеріальне забруднення молока) — такі послуги надаються лабораторіями ЛАДС, Дніпропетровської сільськогосподарської консультаційної служби.

Нинішній каталог — це тільки початок.  Ми прагнемо перетворити його на динамічний «живий» механізм, який змінюється, розростається. Будемо працювати над тим, щоб усе більше і більше кращих надавачів дорадчих/консультаційних послуг у молочарстві додавати до каталогу. 

Всіляко сприятимемо тому, щоб надавачі дорадчих та консультаційних послуг ділилися власними здобутками, обмінювалися кращими практиками дорадчої діяльності.

Роман Корінець, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ)

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.