Молочні господарства Харківщини отримають підтримку від Швейцарії

09 листопада 2022, 19:00 2606

155 ферм у Чернігівській, Київській та Сумській областях отримали необхідні засоби гігієни для виробництва молока в межах швейцарського гуманітарного проєкту. Ще 78 отримають допомогу в листопаді.

Про це говориться у повідомленні Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Як зазначається, метою проєкту, який координує Посольство Швейцарії в Україні, є забезпечення продовольчої безпеки в цілому та зокрема через покращення доступу для населення України до якісних та безпечних молока та молочних продуктів, що виробляються в Україні. Важливою передумовою для цього є забезпечення належної гігієни виробництва та зберігання молока, а також здоров’я тварин.

«Загальний бюджет гуманітарного проєкту складає 2,5 млн швейцарських франків (близько 100 млн грн). Та через втрату поголів’я у зв’язку з бойовими діями і частково через відмову від допомоги господарств, що змогли вистояти перед викликами воєнного стану, з’явилася можливість переадресувати залишкові кошти на четверту область — Харківську», — додали у відомстві. 

Таким чином, ще 63 господарства Харківщини отримають підтримку від Швейцарії, а загальна кількість реципієнтів з урахуванням господарств у Сумській, Чернігівській та Київській областях зросте до 296. Ці чотири регіони у мирний час у 2021 році забезпечували понад 30% молока, що вироблялося зареєстрованими господарствами, та були ключовими постачальниками молока на переробку найвищої якості — ґатунку «екстра».

Уточнюється, що гуманітарна допомога надаватиметься у засобах миття та дезінфекції доїльного обладнання, перед- та післядоїльної обробки вимені, серветках для гігієни вимені, рукавичках, реактивах для виявлення прихованих форм маститів, дезінфектантів для тваринницьких приміщень тощо. Переважна більшість товарів закуповуватиметься у локальних постачальників для підтримки вибудованих взаємозв’язків із сільськогосподарськими підприємствами, відновлення їхніх виробничих практик і технологій згідно з рекомендаціями виробника доїльного обладнання.