Чому для африканських країн так важливе українське зерно

11 листопада 2022, 07:00 3195
Павло Мартишев

За останні 20 років рівень самозабезпеченості продовольством у африканських країнах знизився. Це пояснюється демографічним бумом та обмеженою продуктивністю локального агросектору.

  1. Іронічно, але у 2005 році ООН стверджувало, що низькі світові ціни на продовольство негативно впливають на цілий ряд бідних країн, стримуючи доходи місцевих фермерів та розвиток сектору, а також можливість експортувати агропродукцію. Продовольча криза 2007 року показала реальну картину та усунула даний наратив.
  2. Зміна клімату зробила африканське сільське господарство надзвичайнно вразливим до погодних шоків. В умовах обмеженості іригаційних систем та посухостійких гібридів зросли коливання урожайності основних сільгоспкультур. Це збільшує ймовірність знищення врожаїв внаслідок екстремальних посух.
  3. Макроекономісти вказують, що найближчі роки можуть відзначитися поширенням глобальної стагфляції, тобто поєднанням двох крайнощів — високої інфляції та стагнації економіки (безробіття та низькі реальні доходи). Причиною цього є обмежені можливості центробанків проводити незалежну монетарну політику через політичний тиск та розбалансування інфляційних очікувань. Тому бідні країни будуть надзвичайно чутливими до продовольчих цін: подорожчання тонни пшениці на декілька доларів призведе до зростання недоїдаючого населення.
  4. Протягом 20 останніх років частка України та рф у світовому експорті продовольчої пшениці зросла з 9 до 25%, при тому що обсяг самого експорту зріс удвічі. Водночас погрози рф щодо стримування експорту або перенаправлення частини експортних потоків до азійських країн підвищує небезпеку саме для Африканського континенту. Тому експорт українського зерна важливий для стабілізації цін у регіоні MENA та Субсахарській Африці.

Павло Мартишев, аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр), Київська школа економіки

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.