Курс на переробку. В Україні виробляють унікальний літній продукт

12 липня 2022, 06:34 7401

Солодка кукурудза часто асоціюється з відпусткою та морем. Цього року замість відпусток українці борються з російським агресором за свою землю та свободу. Але присмак літа ніхто не відміняв.

Український виробник під торговою маркою «Брати кукурудзи» минулого року вийшов із новим продуктом — варена солодка кукурудза без додавання цукру, спецій і ароматизаторів. Вид пакування, який використовує виробник, називається «м’яка консерва», тому що бар’єрна плівка може витримувати стерилізацію за температури 125°С протягом 35 хвилин. 


Сировину вирощує ТОВ «Агросвіт» у Дунаївцях Хмельницької області на 40 га, там же знаходиться і переробка. 

Від збору врожаю, доставки його на завод, миття, переробки продукції та пакування проходить 6 годин. «Сировина не лежить на складах, а відразу потрапляє на лінію для переробки», — розповідає власниця інтернет-магазину «Цукрова кукурудза» Людмила Бецько. 

Під час збору продукції на полях працює близько 100 людей, оскільки збір проходить вручну, щоб кукурудза мала непошкоджену структуру. Її збирають у фазу молочної стиглості, завдяки чому зберігаються всі смакові та поживні властивості. 

Лінія переробки має потужність 40 тис. упаковок на день, за сезон можна виробити від 500 тис. до 1 млн упаковок. «Минулого року це була перша партія, на ринок випустили готової продукції 500 тис. упаковок по 2 качана в кожній. Очікуємо на поступове щорічне збільшення», — говорить Людмила Бецько. 

propData.content.image
Людмила Бецько, власниця інтернет-магазину «Цукрова кукурудза»

Наразі ми доносимо до людей цінність і смак нашого продукту. Цього року активно працювали над рекламою. Навесні вирішили створити сторінку в Instagram, через яку також розповсюджуємо нашу продукцію та розповідаємо про її корисні властивості. А наприкінці липня, під час збору та переробки, будемо показувати, як відбувається процес створення продукції «Брати кукурудзи».

Людмила Бецько також зазначає, що раніше думала, що кукурудза належить до «важких» продуктів і не рекомендована до вживання дітям, але це міф. Незважаючи на те, що кукурудза цукрова, вона вважається дієтичним продуктом, за властивостями прирівнюється до яблука. Вона містить 26 хімічних елементів, які позитивно впливають на організм людини. Майже всі групи вітамінів, зокрема В, С, D, Е, К, корисні кислоти, мікроелементи, які містяться в зернах кукурудзи, роблять її однією з найбільш корисних серед злакових.

Виробники також порівнювали продукцію солодкої кукурудзи, яка виготовляється за кордоном. По-перше, вартість сягає $3 за упаковку, тоді як «Брати кукурудзи» — 50 грн. А якщо купувати ящик з 20 упаковок, вартість складатиме 45 грн/упаковка; 5 ящиків — 40 грн/упаковка. 

«Ми порівнювали багато виробників із нашою кукурудзою. На наше суб’єктивне бачення — смак не порівняти. Наша справді набагато смачніша», — говорить Людмила Бецько. 

Насіння солодкої кукурудзи у виробництві використовується різне, щоб знайти гібрид, який найбільше підходитиме як за смаковими якостями, так і за структурою.

Кукурудза вже готова до споживання. За бажання можна відварити декілька хвилин або ж нагріти у мікрохвильовій печі, чудово використовувати на грилі. 

Зараз продукція ТМ «Брати кукурудзи» продається у невеликих мережевих супермаркетах, магазинах, на деяких АЗС, комплексах відпочинку та ресторанах. Віднедавна з’явилася сторінка в Instagram. 

«Намагаємось зайти у багато ніш, щоб показати нашу кукурудзу. Є перспективи вийти на національні мережі супермаркетів, HoReCa та подальший експорт», — розповідає власниця інтернет-магазину і додає, що великий відсоток тих, хто купує, повертаються знову. 

Згідно технології приготування та пакування термін зберігання такої продукції може становити до 2 років, але на упаковці вказано 1 рік. За кімнатної температури кукурудза не втрачає своїх властивостей. Вона може зберігатися, як звичайні продукти, наприклад, хліб — від 5 до 25°С. 

Говорячи про секрети швидкого росту інтернет-магазину, Людмила називає якість продукції: «Неважливо, де ви її будете продавати. Завдяки якісній продукції ми швидко збираємо лояльну аудиторію». 


Наталія Помянська, AgroPortal.ua