Паляниця — це генетичний код України, нам потрібно відрізнятися в усьому і показувати, що ми інші.
Паляниця стала світовим брендом. Так називають заклади харчування, благодійні фонди та навіть британський сухпайок. А для українців це просто хліб, виготовлений переважно з пшеничного борошна. За формою — приплюснутий, округлий. І головне — без полуничної начинки :)
AgroPortal.ua разом із Сергіївською пекарнею, що знаходиться на Полтавщині, розвінчав деякі твердження про хліб.
Власник Сергіївської пекарні Володимир Опришко зазначає, що в день на виробництво хліба йде пів тонни борошна при середньому виробництві 4 тис. хлібин на добу.
«Нашій пекарні вже 4 роки. Ми починали з виробництва сотні хлібин у день. Зараз наш обсяг — 4 тисячі. Борошно купуємо як на Сумщині, так і на Полтавщині. В майбутньому планую самостійно закривати процес виготовлення хліба», — розповідає Володимир Опришко.
У Сергіївській пекарні заміс тіста триває 10 хвилин, формування хліба займає 5 хвилин, 20 хвилин йде на вистоювання тіста, випікання триває 50 хвилин. Загалом виготовлення партії займає до 1,5 години.
Паляниця — це генетичний код України, нам потрібно відрізнятися в усьому і показувати, що ми інші.
Житній хліб має величезне джерело клітковини, він допомагає виводити з організму шкідливі токсичні речовини та шлаки. Жито більш стійке до переробки, ніж пшеничні зерна, тому зберігає в собі набагато більше корисних компонентів, амінокислот, вітамінів та ферментів.
«Закваску ми робимо самостійно. В кожного пекаря вона своя, як і борошно з водою, тому хліб за одним рецептом буде різним на смак у кожного майстра», — додає підприємець.
«Звечора ми випікаємо хліб, а о 5 ранку вже вантажаться машини. Ми його не зберігаємо. Особисто я хліба їм небагато, вдома зберігаю його за кімнатної температури до тижня. Можна класти в холодильник, так у хліба сповільнюються процеси черствіння», — зазначає Володимир Опришко.
«У нас є спеціальні пакети для хліба, які ми замовляємо в Дніпропетровську та деяких містах Західної України. Зараз, коли є проблеми з матеріалом, замотуємо хлібобулочні вироби в спеціальну стретч-плівку. Щодо паперу досвіду я немаю», — розповідає власник Сергіївської пекарні.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua