Запустити млин: найбільше часу пішло на пошук якісної пшениці, ціна на яку росла на очах

13 січня 2023, 06:50 5123

У листопаді 2022 року власники ТМ «Батьківський млин» запустили виробництво крафтового борошна. Потужність переробки — 2,5 т зерна за 8-годинний робочий день. Але нині через складну ситуацію з електроенергією підприємство працює вполовину своїх можливостей.

«Спочатку вагались, чи варто розпочинати в період війни, та все ж прийняли рішення і почали переробку зерна для виробництва крафтового пшеничного борошна. Саме в день запланованого відкриття млина був «приліт», і все наше місто Радехів залишилось без електроенергії. Проте навіть це нас не зупинило, хоча й довелось переорієнтувати весь графік виробництва у зв’язку з відключеннями», — про це AgroPortal.ua розповіли власниці крафтового виробництва Наталія Гасюк та Наталія Табінська.

За їхніми словами, процес виробництва ускладнений ще й тим, що перед помелом зерно на 18 годин потребує замочування. Тож із введенням графіків погодинного відключення вони змушені були перейти на виробництво борошна 4 години на день. Звісно, це підлаштування працівників та виробництва саме під години подачі світла: чи то з 5-ї ранку, чи то після 20:00. Сьогодні на підприємстві переробляють 1300 кг зерна на день. 

З якісним зерном пшениці цього року насправді проблема, особливо в західних областях.

«Додалося ще й те, що розпочали ми пошуки зерна, коли майже все якісне було продане. Проте наша місія — виробництво високоякісного пшеничного борошна з такими властивостями, щоб кожній господині вдалось із нього і вареники зліпити, і пампухи теж вдалися гарні. А це мають бути високі показники клітковини та ІДК. Тому саме на пошук зерна пішло найбільше часу, до того ж нам важливо, щоб воно було вирощене без інтенсивного проведення обробок. Ми провели десятки аналізів пшениці від різних виробників, поки підібрали саме «наше», з якого і виходить високоякісне борошно «Батьківський млин», — розповідає Наталія Гасюк.

За їхніми спостереженнями, ціна на якісну пшеницю росла на очах, коли підбирали сировину для свого виробництва. Звісно, багато хто з борошномелів у період збору врожаю трошки скупив пшениці, тому залишається конкурувати лише високою якістю виробленого борошна.

«Ми виробляємо борошно вищого ґатунку, першого сорту. Пакування — 1 кг, 2 кг, 5 кг та мішки по 40 кг. Зараз працюємо над бізнес-моделлю розширення лінійки продукції: борошно жорнового помелу з різних культур. Також готуємось до виробництва власної сировини наступного сезону», — додає Наталія Табінська.

Зараз власниці крафтового виробництва опрацьовують різні канали збуту, впроваджують маркетингову стратегію з популяризації борошна «Батьківський млин» і мають дуже схвальні відгуки та ріст попиту серед кінцевих споживачів. Їхніми клієнтами також є виробники вареників, мініпекарні та кондитерські. Ведуть перемовини з торговою мережею, яка їм імпонує, зараз на стадії підписання договору. Здійснюють онлайн-продажі через сайт та соціальні мережі


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua