«Мирівський сад» — це родинна справа, знаходиться за 70 км від Києва поблизу Кагарлика. Два роки тому Юлія Звєрєва взялася відроджувати сад, який понад 20 років тому заклав її батько.
«Ці 20 соток отримав мій батько, коли було дуже скрутно з харчами та грошима. Тоді земля рятувала нашу сім’ю, ми на ній вирощували абсолютно все до настання кращих часів. У щоденних турботах я забула про Мирівку. Тато продовжував доглядати: заклав садок, почав будуватися там, але не закінчив розпочате. Тому ми з сестрою вирішили продовжити його справу», — розповідає в прямому ефірі Instagram Юлія Звєрєва.
Особливих знань із догляду за садом та городом в неї не було. Та в допомогу прийшли книги, відеоуроки та майстер-класи від садівників.
«Під садом у нас 10 соток. Він був трохи занедбаний, коли ми сюди приїхали, тому скористалися послугами професійного садівника, який зробив кронування всіх дерев та провів обробку від шкідників. Надалі все робимо своїми зусиллями», — зазначає фермерка.
У «Мирівському саду» нині ростуть вишні, черешні, волоський горіх, груші та яблука. У планах висаджувати фісташкові дерева, інжир, хурму та айву.
«Два роки тому до наших 20 соток додалася сусідня ділянка у 19 га, і перспектива розширення ще є. Тому ми лише на шляху свого становлення як фермери», — зазначає Юлія Звєрєва.
Збут у Мирівці розпочинали за правилом «усе собі, продаємо залишки», але вийшло все навпаки. «Фруктами ми забезпечені більше, ніж потрібно, тому реалізуємо товар усіма можливими шляхами. Гадаю, 30-35% від того, що ми вирощуємо, збувається. Але це нормально, оскільки ми на ринку лише другий рік», — наголошує вона.
Окрім збуту сировини, господиня створює авторські чаї та варить на продаж варення. Чай «Мирівський вишняк» складається з бруньок вишні, гілочок, листя та самої в’яленої ягоди. Цього сезону в асортименті буде ще чай з білої акації та липи, а також із базиліку, лемонграсу та м’яти.
«Створення чаю — це творчий підхід. Я за фахом дизайнер, тому мені легко дається уявити всі складові. Як допомогу використовую книгу Єліна «Рослини наших лісів», у ній коротко описано про кожну рослину та її властивості», — розповідає Юлія Звєрєва.
Якщо з чаєм уся технологія продумана, то рожеве варення виникло випадково. «На ділянці, яку ми докупили, було дерево в цвіту, і ми вирішили, що це черешня. Не дочекавшись фази зрілості, я зварила з тих ягід варення, потім виявилося, що це була вишня. І як підсумок, варення вийшло рожевого кольору, адже ягода була в технічній фазі зрілості, а цукор — у співвідношенні 1:0.75», — пояснює садівниця.
До замовлення в «Мирівському саду» є ще «зелений кошик», до якого входять сезонні продукти, вирощені на городі. На сьогодні це шпинат, цибуля, часник та ревінь. Найбільш щедрим кошик буде в серпні, коли земля буде віддавати максимально за зроблену працю.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua