На тлі глобального інтересу до унікальних харчових продуктів із високою доданою вартістю сир Pule займає окрему нішу. Його виготовляють із ослячого молока, і саме це робить Pule найдорожчим сиром у світі як за вартістю, так і в аспекті виробничих зусиль.
Вартість Pule варіюється від $600 до $2300 за фунт (близько 1300-5300 грн за 100 г), пише IFLScience. Для порівняння, престижний сир Clawson Stilton із золотими вкрапленнями коштує $300 за фунт. Та попри свою захмарну ціну, Pule має доволі скромний зовнішній вигляд: білуватий колір, крихка структура, мінімалістична подача. Його справжня вартість — у сировині та процесі виробництва.
Основний інгредієнт Pule — молоко балканських ослиць, яке становить до 60% складу сиру. Однак на відміну від промислового молочного тваринництва, ослиці:
Крім того, в ослиному молоці менше твердих речовин, тому для виробництва одного кілограма сиру потрібно приблизно 25 л молока.
Виробник Pule Слободан Сіміч зазначає: «Це близько 1000 євро тільки за молоко. Але результат — сир із надзвичайно насиченою текстурою та глибоким смаком».
Смак Pule порівнюють із відомим іспанським сиром Manchego. Він має тонкий аромат, щільну, але ніжну структуру та м’який післясмак, що вирізняє його серед інших сирів.
Проте доступність Pule вкрай обмежена. Його виготовляють лише в одному місці у світі — на фермі в заповіднику Засавиця у північно-західній Сербії за 80 км від Белграда. Це не просто регіональне виробництво, а вузькоспеціалізований гастрономічний продукт, який часто навіть не надходить у роздрібний продаж, а доступний суто замовникам преміум-сегмента чи під час дегустацій на місці.
Молоко ослиць порівнюють із грудним молоком людини за складом та вмістом корисних речовин. Йому приписують імуномодулювальні та протизапальні властивості, а також антивіковий ефект. За легендами, Клеопатра щодня купалася в ослячому молоці — настільки цінувала його вплив на шкіру.
Попит на ексклюзивні фермерські продукти стабільно зростає як з боку fine dining-ресторанів, так і з боку гурманів, які шукають рідкісні позиції. Тож Pule легко може перейти з локального виробництва до глобального гастрономічного рівня.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua за матеріалами IFLScience