Розвиток промислового картоплярства гальмує відсутність професійних сховищ

26 жовтня 2020, 07:18 1868

Вітчизняні компанії не можуть урахувати всі дрібниці у зберіганні овочів та фруктів, оскільки не мають досвіду в цьому, а також не ведуть наукову та дослідницьку роботу. Неможливо за 5-10 років розробити систему зберігання, адже це доволі складно і потребує серйозних інвестицій та часу.

Таку думку для AgroPortal.ua висловив комерційний директор ТОВ «ВанДайк Технікс» Андрій Марущак.

«При виборі технології зберігання необхідно звертатися до компаній, які мають досвід успішної реалізації проєктів не тільки в Україні, але й у Європі та можуть порадити і розрахувати правильну систему в залежності від сортів та призначення продукції», — зазначає Андрій Марущак. 

За його словами, справа в тому, що в Європі свої особливості, а в Україні — свої. Наприклад, у Європі 80-90% сховищ для картоплі призначені для зберігання насипом, оскільки весь обсяг цього овочу переробляється. В Україні ж існує багато сортів столової картоплі для свіжого ринку, яка не може зберігатися насипом, так само як і цибуля.

«Дуже показовим є картопляний ринок Росії. Адже на сьогоднішній день в Україні нашою компанією реалізовано за 12 років близько 85 об'єктів, а в Росії з українського офісу до 2014 року — понад 150. Справа у тому, що в Росії дуже багато коштів виділяється під потужності для зберігання, поливу та переробки, причому компенсується як будівництво, так і вартість обладнання. Компенсація складала до 90% від вартості обладнання та будівництва, а також була компенсація за кредитами, де при 13% річних держава відшкодовувала 9%. Таке фінансування дозволило стрімко розвиватися сектору переробки картоплі та місцевому насінництву», — розповідає Андрій Марущак.

Він зазначив, що відповідно до минулорічних показників вартість картоплі в Росії значно нижча, ніж в Україні. Адже впровадження новітніх розробок за підтримки держави спровокувало зменшення частки вирощування у приватному секторі та збільшення частки ефективного вирощування у професійному секторі в пропорції 30% (промислове вирощування) і 70% (приватний сектор). На відміну від України, де ця пропорція складає 5% (промислове вирощування) і 95% (приватний сектор).

«Знову ж таки в Росії дуже багато сховищ будують для насипного зберігання, тому що це картопля на переробку: чіпси, фрі, крохмаль, сухе пюре. В Україні майже не існує переробки, тож сховища розраховані здебільшого на зберігання в контейнерах», — відмічає Андрій Марущак.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua