Експерт озвучив, скільки насправді в Україні виробляється молока

16 лютого 2021, 15:15 4595

За інформацією Державної служби статистики, у 2020 р. в Україні вироблено 9,2 млн т молока, з них 2,75 млн т — у великих господарствах і 6,5 млн т — в одноосібному секторі. Проте, за оцінками експертів, загальний обсяг виробництва молока в Україні складає всього 6,5-7 млн т.

Про це повідомив голова ради директорів «Спілки молочних підприємств України» Вадим Чагаровський під час онлайн-заходу в рамках EuroTier Digital на тему: «Сучасне тваринництво — потенціал для інвестицій в Україні».

«Молочне скотарство і молочна переробна галузь дуже поєднані між собою, тому скорочення поголів’я і виробництво молока показує переробна галузь. Станом на 1 січня 2020 р. ми мали 192 підприємства з переробки молока, але за підсумками 2020 р. буде ще більше їх скорочення. Практично всі показники, які ми мали як провідна молочна країна, знизились. Зараз в Україні найменша кількість поголів’я за останні 120 років», — вважає Вадим Чагаровський.

За його словами, неправдивість статистичних даних підтверджується стрімким зростанням імпорту.

«Рівень споживання у нас збільшується, а виробництво молочної продукції — зменшується. У дефіцитну нішу якраз і заходить імпорт з ЄС. Українська молочна продукція неконкурентоздатна через високу ціну на сировину. В Україні ціни на молоко екстра і вищого ґатунку вищі, ніж у деяких країнах європейського співтовариства. Тому ми не можемо експортувати продукцію, незважаючи на квоти, а в Україну за рахунок сільськогосподарської політики ЄС заходять імпортні молочні продукти», — пояснює Вадим Чагаровський.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua