Формула беззбитковості: як наростити урожайність, скоротивши використання добрив на 40%

27 березня 2025, 06:09 546

У ТОВ «Грінора Фрут», яке обробляє 930 га на Вінниччині, на практиці довели, що зменшення використання мінеральних добрив на 40% не мало негативного впливу на урожайність. Навпаки, розумний підхід дозволяє отримувати стабільні врожаї, а відтак і прибутки.

Підприємство відносно молоде, засноване у вересні 2024 року, проте його історія почалася 2001 року в групі компаній «Аграна Фрут Лука». 

Основна спеціалізація — садівництво та ягідництво. 

На 110 га вирощують яблука, на 100 га — вишню, 20 га під суницею, ще 2 га займає бузина, решта — зернові культури. Експериментували два роки з овочами — перцем і баклажанами, проте зупинили проєкт через проблеми із забезпеченням водою.

Шляхом екологізації у «Грінора Фрут» йдуть не перший рік. 

На полях компанії зменшували внесення добрив, адже ґрунт був незбалансований, однак активно все закрутилося 2022 року з підготовки «дорожньої карти» з декарбонізації.

propData.content.image
Марія Кисляченко, агроном ТОВ «Грінора Фрут»

У агрономів існує правило: «Що ти взяв із ґрунту, те маєш віддати». Проте орієнтація суто на винос поживних елементів, постійне підвищення вмісту певних елементів, особливо калію, магнію та фосфору, формує профіцит добрив. Це блокує їх засвоєння культурою: зверху насипають, а урожайність і якість падають.

Фахівчиня додає, що діють закони природи, і урожайність на підприємстві підвищується завдяки тому, що елементи засвоюються. Так, у результаті проведення комплексу технологічних рішень для налаштування балансу ґрунту 2023 року врожайність сортів яблук Голден та Гала була на рівні 80 т/га за товарності 95%. До цього Голден середньо виходив на 45-50 т/га, Гала — 50-65 т/га.

І хоча в сезоні 2024 року погодний фактор (мороз, град, посуха, аномальні температури) із самого початку вегетації яблуневих садів зменшив урожайність яблук до 50% і знизив товарність плодів до 42%, Голден витягнув 55 т/га. Це більше, ніж до впровадження інноваційних методів. Сорт Гала стабільно дав 65 т/га.

propData.content.image
Марія Кисляченко, агроном ТОВ «Грінора Фрут»

Окрім цього, підвищилась стійкість плодів до хвороб, викликаних нестачею елементів живлення. Зокрема, зведено до мінімуму прояви підшкірної плямистості на яблуках і вершинної гнилі на перці.

Для налаштування балансу ґрунту та зменшення втрати й випаровування такого цінного для рослин елемента, як азот, на підприємстві використовують певні технологічні рішення.

Саме їх члени Експертної ради Всеукраїнського конкурсу «СИЛА АГРОЗМІН» відмітили серед інноваційних у номінації «Відповіді на кліматичні виклики».

Отже, агроном виділяє: 

  • Підвищення рівня гумусу, що сприяє утриманню й засвоєнню азоту та зменшує його викиди в атмосферу. Для цього подрібнені рослинні рештки, які залишаються після зимової обрізки, лишають на полях. У 2023-2024 роках почали використовувати органічні добрива для позакореневого підживлення. Вони, своєю чергою, також утримують нітратний азот від випаровування та вимивання. Йдеться про додавання гуматів і використання курячого посліду.
  • Контроль вмісту гумусу за допомогою сучасного аналізу ґрунту. Наразі значення глинисто-гумусового показника (ГГП) по компанії становить ммоль+/кг 211, тоді як рекомендоване значення становить щонайменше > 153.
  • Ретельний аналіз ґрунту, який показує доступні елементи для рослин на різних ділянках, адже надлишок одного елемента блокує засвоєння іншого, тому збалансування ґрунту поживними речовинами також забезпечує краще засвоєння добрив рослинами без надмірного випаровування.
  • Диференційоване внесення мінеральних добрив, виходячи лише з родючості кожної окремої ділянки, а не із загального винесення поживних речовин, як це було раніше.
  • Сертифікація Global G.A.P. та Global G.A.P. GRASP контролює дотримання вимог щодо застосування засобів захисту рослин та утилізації використаної тари. Також важливим є дотримання правил застосування. Аміак випаровується особливо інтенсивно, коли добрива вносяться за високих температур, у вітряні дні та без опадів. З цієї причини найкращий час для використання натуральних добрив — прохолодні безвітряні вечори.
  • Мульчування суниці та овочів задля уникнення вивітрювання гумусового шару, економії ресурсів (зокрема води) та мінімізації використання гербіцидів і обробітку ґрунту.
propData.content.image
Марія Кисляченко, агроном ТОВ «Грінора Фрут»

Застосування органічних добрив у вигляді гуматів і курячого посліду також забезпечило рослинам більшу стійкість до посухи. Та головним досягненням вважаю усвідомлення того, що зменшення використання мінеральних добрив за грамотного підходу має лише позитивний вплив на рослину.

У ТОВ «Грінора Фрут» на сьогодні 40% земельних площ підпадають під вищезазначені методи, надалі у планах — масштабувати їх на зернові культури та вводити сидерати, щоб вийти на 60% екологізації площі по підприємству.


На фото результат експерименту. Соя з додаванням води з гуматами (справа) і без (зліва)

Серед планів також і будівництво власного сховища та збалансування сортів яблунь. Марія Кисляченко уточнює, що у 2013-2015 роках сорт Голден був на піку попиту, тому основний акцент зробили на нього. Втім, сорт складний у вирощуванні, і якщо погодні примхи додають клопоту, можна піти в мінус. 

Це стало причиною масового викорчовування садів під Голден по країні. Тож сьогодні через відсутність достатньої пропозиції попит на нього зростає. Однак із 80 га, які нині є на підприємстві, планують дещо зменшувати площу, замінюючи іншими сортами, щоб збільшити вікно можливостей збору.

Водночас у компанії зазначають, що проблем зі збутом не буде ніколи, якщо класна якість — тоді покупець сам знайде виробника. Тут мають досвід експорту до країн Близького Сходу. У сезони, коли товарність не дотягує, здають плоди на переробку.

Точка беззбитковості, резюмує Марія Кисляченко, залежатиме від ринкової ціни. Якщо собівартість яблука торік була на рівні 12 грн/кг, а здавали на переробку по 13 грн/кг, то це непоганий результат по сезону.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua