Вертикальне фермерство: як працює найбільша в Україні ферма з виробництва мікрозелені

28 березня 2025, 05:58 9751

У столиці працює міська вертикальна ферма, де виробляється десятки тисяч лотків мікрозелені на місяць. Це найбільше в Україні виробництво мікрогріну, яке забезпечує продукцією жителів Києва. У планах власників бізнесу — створити такі ферми у всіх великих містах країни.

Співвласники найбільшої в Україні міської вертикальної ферми з вирощування мікрозелені під TM Green&Vitamin CityFarm Роман Михалевич і Олександр Біляк виношували цю бізнес-ідею ще з 2016 року. Проєкт вдалося втілити у життя в перший рік після повномасштабного вторгнення.

Олександр Біляк працював комерційним директором у одній із насіннєвих компаній і свого часу відвідав Нідерланди, де побачив масову культуру споживання мікрозелені. Ця думка засіла в нього в голові, й коли в Україні розпочалася велика війна і на певний час зупинилася вся торгівля та логістика, Роман і Олександр взялися розбудовувати власний бізнес. На першому етапі провели маркетингове дослідження і зрозуміли, що такий продукт, як мікрозелень, на ринку відомий, але його немає на полицях магазинів.

Іншим основним критерієм у побудові зеленого бізнесу стала  логістична складова та прийняття рішення, що виробництво мікрогріну має бути якнайближче до споживача

propData.content.image
Роман Михалевич, співвласник TM Green&Vitamin CityFarm

Перше, з чого ми почали виробничий процес, — проєктування стелажів власної конструкції. У нас вони 3-метрової висоти, і  площа вирощування на 35% більша, ніж умовний стандарт на ринку. Також врахували всі аспекти роботи — зробили так, аби було зручно діставати до середини стелажів, зручно ходити між ними. Після цього самостійно відпрацьовували технологію, а також рік пропрацьовували логістику та продажі.

У світі не існує сталої технології вирощування мікрогріну, можливо, її створять українці

На фермі вирощують повністю органічну мікрозелень, не застосовуючи ані пестицидів, ані добрив. Навчились вирощувати приблизно 15 культур, наразі зупинилися на трьох — горох, соняшник і редиска, це базовий асортимент.

Перші посіви були не дуже вдалими, наприклад, горох проростав нерівномірно, але поступово відпрацьовували технологію, і сьогодні всі рослини ростуть одна в одну.

propData.content.image
Роман Михалевич, співвласник TM Green&Vitamin CityFarm

У звіті ПРООН заявлено, що у світі немає сталої технології вирощування мікрозелені, вона залежить від ринку, культур, споживання. Відповідно, на кожному ринку є свої десь кращі, а десь гірші технології. Якщо говорити про Україну, технологія, яку ми втілили, — поки ручна, тож нам є куди розвиватися в питанні автоматизації.

Автоматизація виробництва коштує дуже дорого, зазначає Олександр Біляк, починаючи з автополиву, автодосвічування, закінчуючи автопосівом. Наразі поливом рослинок керують переважно вручну, освітлення автоматизоване погодинно.

propData.content.image
Олександр Біляк, співвласник TM Green&Vitamin CityFarm

Ми вже продумали, що має бути, плануємо встановити спеціальні датчики з екранами, на яких буде відображатися температура, кількість зрошення, режим освітлення, вентиляції. Усі ці процеси автоматично регулюватимуться. Автоматизація буде впроваджена і на виробництві, і на складі. Працюватимуть дві спеціальні системи, об’єднані в одну, які контролюватимуть усі необхідні процеси.

Звичайно, хотілося б дійти до управління виробництвом зі смартфона, але, як будь-який цифровий бізнес, це коштує недешево.

Тож наразі підприємство потребує інвестицій, аби допрацювати технологію, вийти на максимальну продуктивність і облаштувати другу чергу виробництва. Хочуть надалі розширювати асортимент, працювати з ресторанами та на експорт.

На виробництві облаштована природна вентиляція, що не дуже ідеально для роботи зеленої ферми, тому наразі підприємці шукають гранти для встановлення вентиляції з рекуперацією. Вона більш ощадно споживає електроенергію, створює сталий клімат у приміщенні, є можливість автоматизувати процес. Таким чином буде утримуватися баланс кисню і вуглекислого газу в приміщенні, що важливо для комфортної роботи людей і розвитку рослин. До того ж можна буде контролювати вологість, адже за високих показників можуть розвиватися грибкові захворювання на рослинах.

Єдиний виробник мікрогріну зі 100% сервіс-левелом

На фермі сьогодні повністю конвеєрний цикл виробництва. Тут орієнтуються на замовлення клієнтів.

«Рослини перебувають під освітленням 14-16 годин. Усе залежить від умов вологості, температури та багатьох інших факторів, від того, як швидко треба виростити мікрогрін, прискорити чи загальмувати процес», — пояснює Олександр Біляк.

Від моменту висіву насіння до реалізації готової продукції проходить від 8 діб до 2 тижнів. Це залежить від культури та від потреби замовника (зрізані рослини чи живі у контейнерах).

Сьогодні виробники співпрацюють із сотнями магазинів і трьома найбільшими торговельними мережами Києва. В майбутньому не відкидають співпрацю і з HoReCa, але для цього потрібно буде налагодити інший режим виробництва, адже ресторани замовляють мікрогрін уже «на вчора» та мають нестабільні обсяги замовлення. 

propData.content.image
Роман Михалевич, співвласник TM Green&Vitamin CityFarm

Торговельні мережі за рік співпраці відмітили нас як єдиного постачальника мікрозелені, який працює майже зі 100% сервіс-левелом від замовлення до постачання. На цьому ринку такий показник дуже мало в кого вдається. За останні пів року ми виконали свої зобов’язання щодо постачань на 100%.

До магазинів доставляють мікрозелень у власному рефрижераторному транспорті. Під час співпраці з мережами обов’язково дослухаються до їхніх потреб. Найбільше у міської ферми замовляють горох, на другому місці соняшник, на третьому — редис.

«Ми мусимо бути клієнтоорієнтованими, адже продукт новий. Хоча багато людей про нього знають, однак багато хто не куштував», — зазначає Олександр Біляк.

На фермі напрацьовують власний досвід з насінництва

Аби налагодити виробництво та обрати для себе оптимальні культури, які б мали гарну схожість, однорідний ріст, користувалися попитом серед споживачів, довелося перебрати понад 100 сортів гороху та соняшнику. Сьогодні на фермі вирощують культури із посівного матеріалу української селекції

propData.content.image
Олександр Біляк, співвласник TM Green&Vitamin CityFarm

Існує багато сортів, які добре ростуть у полі, але під час вирощування в приміщенні діють інші правила. Ми витратили багато часу на відпрацьовування технології — це і пророщування насіння, і замочування його, і підготовка субстрату, і полив, і досвічування тощо. Ми маємо встигнути виростити насіння до стану живої рослини, аби відвантажити продукцію за 1-2 дні, коли отримали замовлення, тобто посів плануємо наперед, фактично за 2 тижні сіємо умовно те, що буде відвантажено вже завтра. 

Технологія вирощування мікрогріну залежить від насіння. Сьогодні немає посівмату для вирощування мікрозелені, тому на фермі проводять багато досліджень.

«Замало виростити насіння, рослинки ще мають свій гарантійний строк вистояти на полиці, а після того, як потраплять до покупця, мають ще тиждень зберігатися в холодильнику. Ми заявляємо термін зберігання на пакованні від 7 до 10 днів залежно від температури, насправді ж мікрозелень може лежати довше», — говорить Роман Михалевич.

Стратегія — перейти повністю на зелене виробництво

На фермі нещодавно встановили сонячну станцію з накопичувачем. Батарея розрахована для роботи у звичайному режимі, якщо  працюють вдень усі споживачі енергії, на 5-6 годин. Якщо ж працюватимуть лише основні (лампи на стелажах), то за поточних умов батареї вистачить на 8-10 годин. Сонячні панелі потужністю 25 кВт з квітня за поточної завантаженості будуть повністю закривати потребу підприємства. За ясної погоди взимку панелі закривали половину потреби протягом 5 годин. Вертикальна ферма взяла курс на стратегію створити повністю зелене виробництво: тут використовують мінімум води, не застосовують агрохімію, добрива (лише мінімальна кількість органічного), вирощують екологічну продукцію. 

На майбутнє планують повністю перейти на зелену електроенергію, для цього до вже встановлених планують додати ще сонячних панелей. Також перероблятимуть відходи власного виробництва.

«Значна частина продукції реалізується зрізаною, тож у нас залишається субстрат із рештками рослин, який можна переробити на добрива чи біогумус. Також у планах є перехід на відповідний електротранспорт, який буде підходити за своїми характеристиками», — зазначає Роман Михалевич. 

На фермі працюють над мінімізацією вуглецевого сліду. Підприємство, за підрахунками, вже має плюс із викидів вуглекислого газу, але хочуть зробити виробництво ще більш екологічним.

Пізніше також замінять паковання на екологічне. Наразі використовують пластикові контейнери.

Під час вирощування мікрогріну використовують лише біологічний захист

Бізнес-ідея та технології міської вертикальної ферми з вирощування мікрозелені настільки унікальні та інноваційні, що підприємство ввійшло до десятки фіналістів Всеукраїнського конкурсу «СИЛА АГРОЗМІН», організованого онлайн-виданням AgroPortal.ua. Компанія Himagro M відзначила виробника та надала біопрепарати. 

Тож найближчим часом на фермі планують випробувати продукти на основі триходерми на експериментальних посівах і проаналізувати їхній вплив.

Олександр Біляк розповідає, що на виробництві практично не стикаються з хворобами рослин. Шкідники можливі, адже посівний матеріал, який заносять до приміщення, може бути уражений. Найбільше шкодить насінню муха дрозофіла, з нею можуть виникати проблеми. Контроль популяції здійснюють утилізацією решток, електропастками, регуляцією клімату в приміщенні, жодних інших засобів захисту не використовують

Для запуску виробництва потрібні чималі інвестиції

За словами Романа Михалевича, за рік можна запустити виробництво мікрозелені, інвестувавши €500 тис., але продажі продукції можуть опинитися під великим питанням. Тому потрібно ретельно вивчити ринок, врахувати всі нюанси і постійно розвивати бізнес.

propData.content.image
Олександр Біляк, співвласник TM Green&Vitamin CityFarm

Вертикальна ферма потребує чималих інвестицій, приміром, місяць її роботи еквівалентний в середньому годині роботи теплоелектроцентралі, а це, якщо перевести в гроші, задорого. Я би сказав, що на першому етапі півмільйона євро на рік вистачить, але на майбутнє потрібно ще 50-100% коштів мати в запасі.

Сьогодні міська вертикальна ферма з вирощування мікрогріну працює в активному темпі. Підприємці продовжують розвивати справу, навіть замислюються над тим, щоб розширювати виробництво не лише додатковими приміщеннями, але і шляхом створення таких ферм у інших містах-мільйонниках і обласних центрах України. Найімовірніше, зазначають співвласники, — це буде партнерський бізнес, адже знадобляться люди, які контролюватимуть виробництво на місцях.


Вікторія Полевик, Людмила Лебідь, AgroPortal.ua