Пробуємо ці смачні огірки просто з гілки (хімії господиня принципово не використовує, зробивши ставку виключно на здорову їжу) і намагаємось дізнатися про секрети успіху.
Агромаркетолог за освітою, Жанна Мирошниченко знає про труднощі овочевого ринку. Він останніми роками надзвичайно заповнений через втрату збуту в Росію. «Херсонська, кам’янська, запорізька продукція, яку раніше експортували, циркулює нашим регіональним ринком, відповідно, утримуючи ціни низькими. 80% овочів на ринках Полтави — привозні. Тому змушені максимально працювати на зниження собівартості», — ділиться фермер.
Зокрема, ефективності вирощуванню додає точність подачі води під кожну рослинку завдяки системі крапельного зрошення. При цьому досягається від 50 до 70% економії води порівняно із поливом зі шлангу.
По-друге, Жанна Мирошниченко, яка остерігається ризиків, вирощує саме найуживанішу продукцію, на яку завжди є попит: огірки, помідори, перець. Найвигіднішими називає огірки. «Вони дають два обороти за сезон, менш вибагливі у догляді. З пошуком робітників на ферму традиційно великі проблеми», — визнає фермер.
Наступний крок до ефективності у господарстві Мирошниченко — перехід від традиційних теплиць до більш інтенсивних: «Мріємо про теплиці нового покоління — 4 метри заввишки, круглі, арочні. Будемо йти в ногу з часом».
Нові технології планують запроваджувати разом із голландськими партнерами, у яких багато років беруть насіннєвий матеріал. «Вони не тільки постачають насіння, але й консультують, забезпечують сервіс, — пояснює Жанна Мирошниченко. — Ми підрахували, що інвестиції у нові теплиці окупляться протягом року, якщо ми будемо ретельно дотримуватися технології. Наша ставка — на максимальне використання площ і відповідно — здешевлення виробництва. Більші обсяги дешевшої продукції дозволять протриматися, доки у наших покупців не підвищиться купівельна спроможність».