Економіка чи якість: на що ставить фермер під час вирощування органічних кавунів

18 травня 2025, 06:28 196

Підприємство «Ф.Г. Щедрий Лан» у Дружківці Донецької області вирощує кавуни з початку повномасштабної війни. До цього виробника спонукало зменшення площ під баштанними на Херсонщині.

Поряд із кондиційними посівами на полях «Ф.Г. Щедрий Лан» випробували вирощування органічного кавуна. Хотіли порівняти економічну доцільність за двома технологіями, органічне живлення з мінеральним, біо- та хімічний захист, а також зосередити увагу на якості продукції. 

Результати випробування студент третього курсу Державного біотехнологічного університету та за сумісництвом агроном «Ф.Г. Щедрий Лан» Микола Іноземцев подав на Всеукраїнський конкурс наукових робіт «Органічний світ — у твоїх руках», де посів третє місце. 

propData.content.image
Микола Іноземцев, студент Державного біотехнологічного університету, агроном «Ф.Г. Щедрий Лан»

Нам хотілося спробувати виростити органічний кавун, оскільки ми замислюємося над покращенням екології, ґрунтів, біорізноманіття та розуміємо, що потрібно відходити від хімії. До того ж хотілося спробувати виростити саме органічні кавуни, подивитися на результати й зробити висновки. Я вважаю, що урожайність, яку ми отримали на органічних посівах, пристойна — 32,5 т/га. Нам вдалося дотриматися технології, пробілів у роботі не було.

Органіка проти інтенсиву

Дослідження з вирощування органічного кавуна в господарстві було проведено вперше у сезоні 2023-2024.

«Ми зробили висновок, що органічне землеробство недостатньо розвинене в Україні. Хоча попит на безпечну та якісну продукцію зростає, але фермери насамперед орієнтуються на прибутковість. Нас, як виробників, цікавив економічний складник у вирощуванні органічного кавуна», — зазначає агроном господарства.

За органічного вирощування накопичується менше шкідливих речовин у плодах, водночас складніше з доглядом і реалізацією продукції. За інтенсивного вирощування формується вища врожайність, широке застосування ЗЗР і мінеральних добрив, прибутковість вища.

За органічної системи вирощування кавунів живлення відбувалося за допомогою сидератів і гранульованого курячого посліду. Перш ніж добриво потрапляє в поле, воно проходить термообробку, відповідно, таким чином проблеми зі шкідниками та хворобами зменшились. За інтенсивної системи використовувалися мінеральні добрива, а на контролі не вносили нічого.

Захист рослин за органічної системи вирощування проводили з використанням триходерми проти фузаріозу, біоінсектициду проти попелиці та трипсів, а також сірковмісних препаратів від кліщів.

propData.content.image
Микола Іноземцев, студент Державного біотехнологічного університету, агроном «Ф.Г. Щедрий Лан»

Торік спостерігалося значне поширення трипсів. Ці комахи ведуть прихований спосіб життя й досить часто знаходяться на нижній частині листя. Відповідно, контактні біоінсектициди не потрапляли на шкідників, тож проконтролювати їх було дуже складно, що і позначилося на врожайності культури.

Захист рослин за інтенсивною системою землеробства передбачає застосування хімічних фунгіцидів та інсектицидів, які показують свою ефективність, проте це дорогі продукти й за надмірного використання можуть накопичуватися у плодах.

Після висіву насіння органічні кавуни швидко стартували, добре розвивалися, але сформували лише 1 плід на кущі, адже їм не вистачало живлення. За інтенсивної технології рослини розвивалися дуже добре: сформувалося 3-4 плоди на кущі.

propData.content.image
Микола Іноземцев, студент Державного біотехнологічного університету, агроном «Ф.Г. Щедрий Лан»

Щодо врожайності, на органіці ми отримали 32,5 т/га, на інтенсиві — 75 т/га, а на контролі — всього 5 т/га. За інтенсивної технології вирощування кавунів урожайність була найбільшою. Водорозчинні добрива вносили за допомогою інжектора, таким чином давали той елемент, який потрібен у певній фазі розвитку рослин. Цей прийом, на мою думку, сформував основну різницю за врожайністю. У результаті плоди були більш солодкі, оскільки ми могли давати достатньо калію в потрібну фазу.

Органічні кавуни мали менше нітратів, але при цьому вони містили більше вітаміну С. А на контролі показники були найгіршими, тому що кавуни пошкодили трипси, а пізніше — фузаріоз.

За традиційного вирощування можна заробити більше, проте органічна продукція корисніша

За інтенсивної технології вирощування кавунів прибуток склав 240 тис./га, за органічного вирощування — 75 тис./га. Рентабельність — 96% проти 44,1% відповідно.

«Ми зробили висновок, що за інтенсивної технології кавуни вирощувати економічно вигідніше, за органічної — вони не містять залишків пестицидів. Крім того, на нашу думку, потрібна державна підтримка для розвитку органічного виробництва», — зауважує Микола Іноземцев.

Фахівець пояснює, що ситуація є нормальною, коли за органічної системи землеробства фермер дещо втрачає на маржинальних культурах. І якщо говорити про перехід на органічне виробництво, варто поставити собі запитання: а чи готовий ти до цього? Тому що органічне вирощування — це завжди менша врожайність

Не кавунами єдиними

Загалом «Ф.Г. Щедрий Лан» обробляє більше тисячі гектарів землі. Основний масив полів займають зернові, олійні та зернобобові культури. З 2023 року в невеликій кількості вирощують кавун і цукрову кукурудзу. Цього року додадуть помідори, баклажани та перець.

propData.content.image
Микола Іноземцев, студент Державного біотехнологічного університету, агроном «Ф.Г. Щедрий Лан»

Наразі ми збільшуємо пропозицію овочевих культур, адже люди знають нашу продукцію, відмічають її якість. А якщо ми, як виробники, маємо можливість вирощувати, то чому б не забезпечити населення тим, чого воно потребує.

Землі господарства розташовані на Донеччині, тому щодня робітники працюють у зоні ризику. Техніку після роботи в полях намагаються вивозити у більш безпечні місця. Працювати за таких умов складно, підприємство вже не раз обстрілював ворог. Частину землі, а це приблизно 10%, втратили, вона не окупована, але знаходиться в зоні активних бойових дій, де вести виробництво неможливо, досить велика небезпека для життя людей.

«Свою продукцію ми реалізуємо по-різному: зернові продаємо гуртовикам у порт, а овочеві — на місцевих ринках. Велика перевага в тому, що наша продукція вирощується там, де і реалізується. Вона завжди свіжа, не втрачає товарного вигляду. Наприклад, цукрова кукурудза може втратити відсоток цукрів, якщо пролежить кілька днів на зберіганні, качан свої цукри віддає у листя. Ми ж цукрову кукурудзу зриваємо безпосередньо в переддень продажу, відповідно, вона завжди свіжа», — пояснює Микола Іноземцев.

Схожа ситуація і з кавуном. Дуже проблемно в перший сезон вирощування було реалізовувати продукцію. Адже люди звикли, що стиглий плід має бути з сухим хвостиком. А насправді зелений хвостик — показник свіжозірваного кавуна.

Фахівець зауважує, що, ймовірно, вже після закінчення війни господарство буде більше вкладатися саме в органічне виробництво. Сподіваються, що тоді купівельна спроможність населення зросте.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua