Нерозкритий потенціал квасолі в Україні

12 червня 2017, 08:39 7006

Виробництво квасолі в Україні у 2016 році склало 53,6 тис. т, що є одним з найвищих показників з часів незалежності України.

При цьому обсяги виробництва квасолі нарощуються, адже наша країна знаходиться в більш зручному географічному положенні, ніж основні країни-експортери до ЄС (Канада, Китай, Аргентина, США, Ефіопія та інші). 

Про це йде мова у дослідженні «Нішеві напрямки агровиробництва: квасоля», підготовленого асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу».

Разом з тим аналітики УКАБ зазначають, що потенціал цієї культури є нерозкритим.

«Беручи до уваги середню вартість експорту з України в 2016 році на рівні 534 $/т, що на 300 $/т нижче, ніж в основних країнах-експортерах та враховуючи зростаючий попит на квасолю в ЄС, це є одним із можливих перспективних нішевих напрямків агровиробництва», — акцентують в дослідженні аналітики.

Наприклад, щоб задовольнити попит Італії, потрібно 127 тис. т, що в 2,4 рази більше, ніж валовий збір квасолі в 2016 році в Україні.