Україна у липні експортувала ВРХ і яловичини на суму $5,38 млн, що на 67% менше, ніж у червні. Хоча, попри виклики війни, з початку року країна поставила на зовнішні ринки більше яловичини і ВРХ, ніж торік.
Про це говориться у повідомленні Асоціації виробників молока.
За попередніми даними ДССУ, в липні Україна експортувала 34,9 т (+51,3% до червня) охолодженої яловичини на суму $126,3 тис. (-52,5%). Майже 94% товару було відвантажено до Грузії, а решта — до Барбадоса, Туреччини, Молдови, Маршаллових островів, Іспанії, Сингапуру та Мальти.
З початку року Україна експортувала 139,9 т (+92% порівняно з минулорічним періодом) охолодженої яловичини на суму $522,8 тис. (+82%).
Однак натуральні обсяги експорту мороженої яловичини, навпаки, зменшились до 1,06 тис. т (-61,7%), а грошова виручка за поставлене м’ясо впала до $4,36 млн (-57%). Основними напрямками експорту мороженого м’яса були Китай (32%), Азербайджан (30%), Узбекистан (13%), Казахстан (13%), Молдова (6%) та Грузія (5%). В липні звузилась географія збуту мороженої яловичини. Якщо в червні Україна постачала м’ясо в 17 країн світу, то в липні — тільки в 13.
У липні натуральні обсяги експорту ВРХ живою вагою склали 641,8 т, а грошова виручка за експортованих тварин — $898,3 тис., що майже вдвічі менше порівняно до червня поточного року. Проте в січні-липні поточного року українські експортери відвантажили за кордон 12,44 тис. т ВРХ на суму $19,48 млн, що на 29,5% більше в натуральних обсягах і на 13,5% — у грошовому еквіваленті.