Швейцарія допомогла третині молочних господарств України

23 вересня 2024, 15:30 499

Двісті два молочних господарства в Україні отримали засоби гігієни та дезінфекції для забезпечення належних санітарних умов на виробництві як гуманітарну допомогу від Швейцарії.

Як говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства, це сприятиме забезпеченню продовольчої безпеки через покращення доступу до якісних та безпечних молока і молочних продуктів, що виробляються в Україні.

З кінця листопада 2023 року до вересня 2024 року тривала друга фаза проєкту, у межах якої гуманітарну допомогу отримали господарства у найбільш постраждалих від бойових дій областях. Зокрема, в Дніпропетровській  — 32 господарства, Донецькій — 12, Запорізькій — 6, Київській — 19, Миколаївській — 27, Одеській — 29, Сумській — 6, Харківській — 60, Херсонській — 2, Чернігівській —  9. У цих господарствах утримується понад 126 тис. голів великої рогатої худоби, зокрема понад 54 тис. голів корів.

Передумовою для участі в гуманітарному проєкті була державна реєстрація потужностей з виробництва молока відповідно до харчового законодавства України. Допомога не поширювалася на заявників, чиї виробничі потужності не були зареєстровані, а також одержувачів гуманітарної допомоги першої фази проєкту. Винятком стали господарства у Харківській області, для яких була передбачена можливість подавати запити повторно. Важливо, що 78 реципієнтів другої фази є малими виробниками, що утримують не більше 100 корів, молоко в яких вводиться в обіг як харчовий продукт.

«Гуманітарний проєкт, що розпочався у перші місяці війни з деокупованих територій, на сьогодні охопив фактично третину всіх господарств в Україні. На жаль, саме в областях, що найбільше страждають від війни, було зосереджене виробництво високоякісного молока для подальшої промислової переробки. Тому така гуманітарна допомога стала важливим чинником для відновлення та збереження виробничого потенціалу всієї молочної галузі»,  — зазначив перший заступник міністра агрополітики України Тарас Висоцький.

Від старту проєкту наприкінці 2022 року всього 446 господарств з виробництва молока отримали засоби гігієни для належного виробництва молока: засоби для миття та дезінфекції доїльного обладнання, перед- та післядоїльної обробки вимені, серветки для гігієни вимені, рукавички для доярів, реактиви для виявлення прихованих форм маститів, дезінфектанти для тваринницьких приміщень тощо, що повністю задовольнить тримісячну потребу. Перелік усіх господарств-реципієнтів доступний за посиланням.

«Швейцарія виділила в межах трирічної гуманітарної ініціативи 4,8 млн швейцарських франків для закупівлі необхідних засобів гігієни переважно у локальних постачальників. Така короткострокова підтримка не лише компенсувала фермерам брак доступу до ресурсів у найскладніші перші місяці війни, а й дозволила забезпечити належні гігієнічні стандарти  у первинному виробництві молока та зберегти його якість надалі», — зауважив за результатами моніторингових візитів до господарств-одержувачів гуманітарної допомоги заступник директора Програми співробітництва, координатор проєктів з економічного розвитку Посольства Швейцарії в Україні Віктор Шуткевич.