Штраф за незареєстровані тваринницькі потужності — 200 тис. грн

05 травня 2022, 15:33 4726

Міністерство аграрної політики та продовольства опублікувало пояснення щодо реєстрації та затвердження тваринницьких потужностей.

Як говориться у повідомленні міністерства, йдеться про «Порядок здійснення державної реєстрації тваринницьких потужностей та операторів ринку», а також «Порядок затвердження тваринницьких потужностей для цілей експорту, імпорту та здійснення діяльності, що становить високий ризик».

Вказані документи визначають чітку й прозору процедуру:

  1. здійснення державної реєстрації тваринницьких потужностей та операторів ринку, яка відбуватиметься відповідно до вимог законодавства Європейського Союзу;
  2. затвердження тваринницьких потужностей для експорту, імпорту та здійснення діяльності, що становить високий ризик, відповідно до законодавства ЄС.
  3. формування та ведення Державного реєстру тваринницьких потужностей та операторів ринку.

«Відповідно затверджені або зареєстровані тваринницькі потужності, в тому числі оператори ринку, які провадять діяльність, пов’язану з транспортуванням свійських копитних тварин для цілей експорту з України; збором свійських копитних тварин та/або свійської птиці без використання потужностей, у тому числі оператори ринку, які здійснюють продаж або купівлю зазначених тварин, повинні бути внесені в Державний реєстр тваринницьких потужностей», — уточнили в міністерстві. 

За даними міністерства, відсутність державної реєстрації у юридичної особи штрафується на 20 мінімальних зарплат (130 тис. грн, при мінімальній зарплаті 6500 грн), ФОП — 11 мінімальних зарплат (71,5 тис. грн). Робота без затвердження тваринницької потужності карається штрафом у 30 мінімальних зарплат (195 тис. грн) для юросіб, 20 зарплат (130 тис. грн) — для ФОП.

«Очікується, що імплементація положень Регламенту (ЄС) №2016/429 (Регламент введено в дію 21 квітня 2021 р.) дозволить підвищити ефективність протиепізоотичих заходів і заходів державного контролю, що сприятиме забезпеченню стабільної епізоотичної ситуації щодо інфекційних хвороб тварин і створить належні умови для цілей експорту та імпорту тваринницької продукції», — додали у міністерстві. 

І уточнили, що постанови та наказ набирають чинності одночасно з введення в дію Закону України від 4 лютого 2021 р. №1206-IX «Про ветеринарну медицину» (з 21 березня 2023 р.).