Думка: В Україні має залишитися лише три сорти молока–сировини

30 січня 2018, 16:00 3637

Враховуючи вимоги Угоди про Асоціацію з ЄС, в Україні має залишитися лише три сорти молока–сировини — екстра, вищий і перший. Від другого ґатунку потрібно поступово відмовитися. Таку думку висловив ветеринарний лікар Асоціації виробників молока (АВМ) Ігор Присяжнюк, повідомляє прес-служба асоціації.

Таку думку висловив ветеринарний лікар Асоціації виробників молока (АВМ) Ігор Присяжнюк, повідомляє прес-служба асоціації.

«Змінилися вимоги до молока, яке буде прийматися на переробку. І під них підпадає другий ґатунок. За рік такої сировини здається близько 1,5 млн тонн, але виробляється його втричі більше. Тобто 1,5 млн тонн — це переважно молоко, яке вироблено в господарствах. Другу частину цього молока, близько 44%, виготовляють в селянських присадибних фермерських господарствах», — зазначив він.

За його словами, є ще частина цього молока, яка не обліковується, споживається селянами, продається на стихійних і не стихійних ринках у вигляді сирого чи переробленого молока.

«Таке молоко є більш небезпечнішим, аніж молоко першого, вищого та екстра ґатунків. Однак, є механізми для покращення якості молока. Якщо брати фермерські господарства, там є нюанси, що можна виправити, налагоджуючи роботу менеджменту в годівлі, доїнні, управлінні господарством», — сказав Ігор Присяжнюк.

Ветеринарний лікар виділив два механізми для покращення якості молока:

- вибудовування холодного ланцюжка, (чим раніше охолоджене молоко, тим воно якісніше. Якість  втрачається з часом зберігання в теплих умовах. Найкраща температура для зберігання молока +4 градуси);

- використання доїльного апарату, (це мінімізує контакт молока з руками, повітрям і запобігає антисанітарії під час процесу доїння).

«Спочатку ці два моменти можуть здатися нездійсненними, але за рахунок запровадження Закону, проведення децентралізації, утворення ОТГ — це все реально зробити та не потрібно витрачати власні кошти. Слід при ОТГ започаткувати молочні кооперативи. Тим паче, що 2018 року є ймовірність отримати фінансування від держави», — додав експерт.

За словами Ігоря Присяжнюка, кооператив при сільській громаді закуповує або домовляється з молокопереробним підприємством, встановлює та облаштовує пункт прийому молока. І всі люди, які входять до громади, протягом 2 годин після доїння зносять молоко на такий прийомний пункт. У свою чергу, сировина швидко охолоджується та не втрачає своєї якості.