Переробникам молока зручніше працювати з великими виробниками сировини.
Про це розповів співвласник «Молочного альянсу» Сергій Вовченко в інтерв'ю Delo.ua.
Він зауважив, що працювати з молочними селянськими кооперативами незручно.
«В українських реаліях великотоварне виробництво завжди дає кращу ефективність, тому фермеру з 40-50 голів ВРХ нереально конкурувати з компанією на 4 тис. голів. У великого виробника завжди більше ресурсів, краща кормова база, більш досвідчені спеціалісти», — пояснив Сергій Вовченко.
І зауважив, що практика збору молока у селян, як це було у 2000-х роках, теж не працює.
«Тоді приватні підприємці відкривали в селах пункти приймання молока, а ми цистерною на 20 т збирали молоко в підприємців. У одному селі вдавалося зібрати 0,2-0,5 тонни, тобто машина мала щоранку об’їхати 12-15 сіл. Це було незручно, особливо влітку, коли температура сирого молока не повинна перевищувати 8°С», — пояснив фахівець.
Сергій Вовченко зазначив, що, працюючи з великими холдингами, молоковоз переробника на одній фермі набирає повну цистерну сировини зі стабільними показниками якості, жирності, білка, мікробіології. Таке молоко коштує дорожче, але і сировину від населення варто доводити до кондиції, тому фактично ціна виходить те на те.
«Зараз для виготовлення сиру ми беремо на один із заводів лише 3% молока від населення, вся інша сировина надходить від великотоварних виробників», — додав співвласник «Молочного альянсу».
Він також зазначив, що з війною у великотоварному секторі поголів'я трохи скоротилось, але зросла продуктивність корів.
«Сьогодні ніхто не хоче тримати корів із продуктивністю менше 7 тис. л/рік, стада формують із худоби, яка дає 10-12 тис. л/рік. Якщо ще буде державна підтримка — галузь однозначно розвиватиметься», — прогнозує фахівець.