Такі цифри у соцмережі Facebook приводить президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.
При цьому він акцентує, що треба «врахувати велику кількість домогосподарств, де статистика бажає кращого. Але це не змінює суті: для того, щоб нам хоча б піднятися на рівень 1992 р., потрібно підняти продуктивність майже на 40%».
«Натомість цікавий приклад показує наша сусідка Росія, яка не лише відновила виробництво свинини після розпаду Союзу, а й наростила його. Цифри свідчать про наступне: у 1991 р. Росія виробляла 3 млн 190 тис. т свинини у забійній вазі, а вже у 2019 р. — 3,9 млн т і стала експортером», — зазначає Алекс Ліссітса.
За даними USDA, темпи зростання виробництва свинини у Росії збережуться і у найближчі роки. Відповідно, Росія нарощуватиме і експорт.
«Тому, мабуть, ми не здивуємося, якщо Україна імпортуватиме у тому числі і російське сало. Звучить дивно, але цього не варто виключати», — резюмує експерт, додаючи, що без довгострокової програми відродження тваринництва Україна не зможе відродити галузь.