Ціни на свинину на полицях супермаркетів продовжили зростання й у жовтні.
Про це повідомляє асоціація «Свинарі України».
За підсумками жовтня середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини склала 207,9 грн/кг. Це на 2,2%, або 4,4 грн/кг вище, ніж місяцем раніше.
«У жовтні середня ціна на охолоджені свинячі напівфабрикати дісталася найвищої позначки минулого року, яку фіксували у вересні 2023 року.
Утім, якщо тоді основним рушієм для здорожчання свинини вроздріб було підвищення цін закупівлі свинини живою масою, то цьогоріч ситуація інакша: середня ціна на ринку живця у жовтні була на 31% нижчою за показник минулорічного вересня. Це пов’язано зі змінами на інших етапах ланцюга ціноутворення. Зокрема, рівень цін на охолоджені свинячі напівтуші вищий за торішні за відповідних цін закупівлі. Це частково пов’язано з потребою боєнь компенсувати зниження цін на супутні продукти забою свиней (шкури, жир, субпродукти), пропозиція яких цього року вища, а попит, навпаки, істотно слабший», — пояснили в асоціації.
Фахівці додали, що основний «ціновий удар» у здорожчанні на себе беруть преміальні частини — вирізка, корейка, стейк, ошийок.
«З іншого боку, цьогоріч на противагу 2023-му розбіжність між цінами на куряче філе та свинину, навпаки, зменшилася, а непреміальні частини (лопатка, стегно, грудинка тощо) стали навіть доступнішими», — інформують аналітики асоціації.