Ціна на малину для заморожування зберігатиметься на високому рівні

15 вересня 2022, 14:50 7883

Цього року дещо змінилася кон’юнктура ягідного ринку. Певні зміни були вимушено продиктовані війною, а деякі — ринком, наприклад, минулорічною рекордно високою ціною на ягоду малини для заморожування.

Про це повідомив менеджер ТОВ «ФруТек» Тарас Масловатий, пише АgroТimes.

«Минулого року виробникам малини часом було навіть більш вигідно та простіше здати оптом на заморожування високоякісну ягоду, яка першочергово призначалася для свіжого ринку. Цьогоріч ціна на малину для заморожування дещо нижча, ніж минулого року, проте все ще залишається достатньо високою і вигідною для виробників», — говорить Тарас Масловатий.

Він прогнозує, що враховуючи девальвацію національної валюти, в найближчі декілька років ціна в гривні на малину для заморожування, скоріше за все, зберігатиметься на високому рівні навіть за умови, якщо ціна у валюті на світовому ринку буде дещо знижуватися.

«Висока ціна на малину для заморожування спонукала виробників у поточному сезоні суттєво нарощувати площі насаджень під цією культурою. Найвищий попит спостерігався саме на ремонтантні сорти, ягода яких призначена насамперед для потреб промислового заморожування та переробки, такі як Джоан Джей, Полана, Полка, Хімбо-Топ та інші», — зауважує Тарас Масловатий.

За його словами, важливо розуміти, що ризик того, що вітчизняні виробники обвалять ціну на внутрішньому ринку, заклавши суттєві площі нових промислових насаджень малини, є мінімальним. Насамперед це пов’язано з тим, що ціна на внутрішньому ринку на заморожену малину корелює та безпосередньо залежить від ціни на світовому ринку, в якому частка української малини є відносно невеликою.

«Тому не варто боятися того, що Україна власною продукцією перенаситить світовий ринок замороженої малини в перспективі найближчих декількох років», — вважає експерт.