Агроном розповів, як зменшити втрати врожаю ожини

26 липня 2022, 14:25 3205

Сорти ожини з прямостоячими або лукоподібними стеблами вирощують як для споживання, так і для заморожування. Ці сорти мають щільні плоди. Продукцію з пониклими стеблами, яка має чудовий аромат та смак, використовують для технічної переробки.

Про особливості вирощування ожини розповів менеджер з розвитку агротехнологій в західному регіоні компанії LNZ Group Віталій Лапчинський. 

propData.content.image
Віталій Лапчинський

Крупноплідні сорти ожини часто страждають від низьких зимових температур і весняних заморозків. Щоб уникнути таких неприємностей, восени після збирання врожаю старі пагони відрізають, а молоді — стелять на ґрунт та вкривають очеретяними матами. Зверху додають сітку від вітру. Ранньою весною мати знімають, висушують та складають для подальшого використання. Однорічні пагони підіймають та підв'язують до шпалери. Для отримання стабільних урожаїв якісної продукції ожину вирощують на крапельному зрошенні.

Агроексперт також рекомендує: щоб зменшити втрати врожаю ожини, обов'язково варто запобігати ураженню шкідливими організмами. Зокрема, це стосується борошнистої роси та іржі. 

Інколи ягода інфікується сірою гниллю та іншими шкідливими об'єктами. На частку грибкових хвороб припадає 80% із загального переліку захворювань, до яких схильна культура. 

За сильного ураження рослини затримуються в рості та гірше родять, а врожай стає малопридатним для реалізації. Для зменшення ризиків захворювань слід вирощувати сертифікований садивний матеріал та вчасно видаляти й спалювати заражені стебла.

Одним із заходів боротьби з хворобами є використання фунгіциду Кітч ВГ від DEFENDA (діючі речовини ципродініл, 375 г/кг + флудіоксаніл, 250 г/кг) під час цвітіння. Фунгіцид Кітч ВГ забезпечує контактно-проникаючу дію, що має швидкий стоп-ефект і потужну лікувальну дію. 

Обробку ягідників проводять упродовж вегетації та до збору врожаю. Перше обприскування — в першій фазі цвітіння, друге — після цвітіння. Препарат не фітотоксичний.


Для довідки: завод із заморожування бренду Tevitta приймає малину, вишню та смородину. Пункти збору знаходяться в центральному та західному регіоні. 

  • Вінницька область 📍м. Жмеринка 📍м. Бар 📍с. Миронівка (Ямпільський р-н) 
  • Черкаська область 📍м. Шпола 
  • Львівська область 📍м. Львів