Зернозберігальні підприємства просять додати до критичної інфраструктури

10 січня 2023, 15:27 2124

Українська зернова асоціація звернулася до уряду з проханням ініціювати внесення змін до постанови КМУ щодо питання об’єктів критичної інфраструктури та включити зернозберігальні підприємства до об’єктів критичної інфраструктури.

Як повідомляють в УЗА, 20 грудня набрала чинності постанова КМУ №1384 від 16 грудня 2022 р. «Про внесення змін до постанови КМУ «Деякі питання об’єктів критичної інфраструктури». Згідно ухваленої постанови визначаються об’єкти критичної інфраструктури, де виробництво сільськогосподарської продукції визначено, як важливий елемент.

«Відповідно, об’єкти, які є критично важливими для продовольчої безпеки, матимуть додаткові інструменти для гарантій отримання електроенергії. Зокрема, до об’єктів критичної інфраструктури галузі харчової промисловості та агропромислового комплексу віднесено виробництво та переробку сільськогосподарської та/або харчової продукції, а також експлуатацію зрошувальних систем, каналів», — уточнюють в УЗА.

Асоціація вже зверталася до уряду з проханням віднести зернозберігальні підприємства, зокрема елеватори, до 3-ї групи пріоритету постачання електроенергії як бізнесу, що забезпечує продовольчу безпеку країни та світу. Однак у постанові №1384 відсутня інформація щодо зернозберігальних підприємств.

«Зараз ще триває збирання врожаю 2022 року, а на зернозберігальних підприємствах зберігається та дороблюється зерно не лише 2022 року, але і 2021-го... Відсутність електроенергії фактично унеможливлює дотримання виробничого процесу, що в свою чергу призводить до псування зерна і, як наслідок, втрати коштів і головне — вкрай важливої продукції для продовольчої безпеки», — підкреслюють в асоціації.

Зазначається, що жоден генератор чи сонячні станції не можуть рівноцінно замінити елеваторам централізоване джерело електропостачання через високі затрати на альтернативні джерела електроенергії.

«В умовах, коли Україна втратила близько 10 млн т потужностей для зберігання зерна і їх значного дефіциту, ми не можемо дозволити собі ще й втратити зібраний неймовірними зусиллями врожай та потужності його зберігання», — підкреслили в УЗА.