Земельні торги переводять в онлайн

02 вересня 2016, 12:35 2379

Група експертів Держгеокадастру та Innovation and Development Foundation завершила розробку програмного забезпечення для проведення електронних земельних аукціонів.

Апробація платформи та її презентація громадськості відбулася 2 вересня в Одесі синхронно з земельним аукціоном, запланованим на цю дату, повідомляється на сайті відомства.

На земельні торги було виставлено 19 ділянок в Одеській області загальною площею 708,57 га. Їх стартова вартість склала 1,319 млн грн.

Як відмічають в Держгеокадастрі, за результатами земельних торгів Система електронних аукціонів (СЕА) автоматично формує рейтинг ставок учасників та протокол торгів. СЕА також синхронізована з банками, що дозволяє успішно проводити грошові операції, зокрема сплачувати гарантійні та реєстраційні внески.

Робота над проектом тривала на протязі 7 місяців, враховуючи підготовчий етап, і здійснювалась без залучення додаткового фінансування з держбюджету.

Очікується, що електронні земельні аукціони забезпечать більшу прозорість та відкритість процесу набуття прав на земельні ділянки, а також збільшення конкуренції на торгах за рахунок розширення кількості учасників.

«За рівнем антикорупційного та загальноекономічного ефекту, альтернативи земельним аукціонам на сьогодні не існує. Тому створення інфраструктури для проведення торгів онлайн, з метою залучення якомога більшої кількості учасників та забезпечення ще більшої прозорості процесу, було визначене одним із пріоритетних напрямів роботи», — відзначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Він також нагадав, що розмір середньої орендної ставки за результатами земельних торгів вдвічі перевищує середню вартість оренди при безаукціонній передачі землі, що має прямий вплив на наповнення місцевих бюджетів. 


Для довідки: Система електронних земельних аукціонів (СЕА) — це інформаційно-телекомунікаційна система з загальнодоступною децентралізованою (розподіленою) базою даних, в якій з використанням технології blockchain і мережі Інтернет в режимі реального часу безперервно й відкрито для необмеженого кола осіб здійснюється збір, візуалізація та зберігання інформації про об’єкти аукціонів, проводиться авторизація учасників аукціонів, а також надання, зіставлення та прийняття цінових пропозицій (ставок) учасників аукціонів.