ЄС та Україна створили робочу групу з продовольчої безпеки

27 червня 2022, 09:55 1159

Виїзне засідання робочої групи з питань продовольчої безпеки та зміцнення продовольчої системи Європейського Союзу відбулось 24 червня у Львівській ОВА.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

З української сторони участь у засіданні взяли: заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич, представники Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, директор Всеукраїнського національного аграрного форуму Марія Дідух, а також начальник Львівської ОВА Максим Козицький. Іноземну делегацію представляли депутати Європейського парламенту.

«Ми вирішили створити робочу групу, яка б займалась питанням дослідження продовольчого ринку в Україні, беручи до уваги воєнний стан. Те, що ви робите, надзвичайно. Україна захищає свою свободу, в напрямі відбудови країни маємо працювати разом. У липні ми плануємо підготувати перший звіт щодо аналізу і ознайомити з ним європейську спільноту», — зазначив депутат Європейського парламенту Дачіан Чолош.

У межах зустрічі порушили питання зберігання та експорту зерна. Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич зазначив, що порти на окупованих територіях України не будуть розблоковані, доки триває війна, і нам треба прийняти цю ситуацію, яку маємо на сьогодні.

Крім того, говорили про зберігання цьогорічного врожаю. Частина потужностей для зберігання залишилась на тимчасово окупованих територіях, частина знищена внаслідок війни. Відтак необхідно шукати нові потужності для зберігання зерна.

«Якщо аграрії не зможуть продати зерно з урожаю цього року, вони не матимуть фінансового ресурсу для забезпечення посіву через декілька місяців», — додав заступник міністра.

Під час зустрічі обговорили також питання транзиту живих тварин, йшлося про молоде поголів’я та імпорт добрив.

Дачіан Чолош зазначив, що дуже важливо, аби українські фермери продовжували діяльність попри складні умови.

«Для нас важливо, щоб Україна продовжувала свою сільськогосподарську діяльність. Головний меседж, який ми доноситимемо до наших колег після повернення, що Україна вже зараз потребує допомоги, зокрема логістичної. Потрібно спростити певні стандарти та процедури, щоб забезпечити транзит української продукції. Світ має бути впевнений, що українські аграрії зможуть продовжувати діяльність», — наголосив Дачіан Чолош.