Високоолеїновий ринок: названо фактор, який обмежує зростання виробництва

12 жовтня 2023, 08:00 1678

В Україні до війни спостерігалася тенденція до зростання виробництва високоолеїнового соняшнику, чому сприяло збільшення використання високолеїнової олії у харчовій промисловості в усьому світі.

Про це повідомила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

«Для  2023/24 МР ми прогнозуємо незначне розширення посівної площі. Але, незважаючи на поступове відновлення, показники виробництва будуть залишатися найменшими за останні роки», — зазначила вона. 

За даними експертів, до війни переробка ВО соняшнику досягала майже 500 тис. т, що є непоганим результатом для такого нішевого сегменту. Через війну Україна втратила набуті роками результати і свою частку на світовому ринку високоолеїнової олії.

«З 2023/24 МР ми прогнозуємо поступове відновлення переробки ВО соняшнику і виробництва ВО олії. Високоолеїнова олія залишається експортно орієнтованим товаром та майже вся поставляється на експорт», — зазначила Світлана Купрєєва.

І додала, що ключовими проблемними питаннями залишаються війна, нестабільність у роботі зернового коридору, а нині ще й заборона на імпорт сільськогосподарських товарів з України до країн Східної Європи, що також торкнеться і високоолеїнового соняшнику.

«Головний фактор, що обмежує нарощування площ під високоолеїновим соняшником в Україні, — це нестабільна маржа для агровиробників. Низька премія або взагалі її відсутність спричиняє в більшості випадків продаж високоолеїнового насіння за ціною звичайної сировини, що не завжди покриває собівартість продукції. Це призводить до відмови агровиробників вирощувати цей вид соняшнику або до зменшення площ», — пояснила фахівець.

Значні коливання премії, на її думку, спричинені нестабільним попитом та пропозицією на ринку. 

«До війни переробники заохочували аграріїв вирощувати високоолеїновий соняшник — пропонували укладати форвардні угоди, надавали необхідне насіння для вирощування з подальшим викупом сировини з урахуванням премії. Розмір надбавки здебільшого залежить від попиту та цін на високоолеїнову соняшникову олію та врожаю, а отже — щороку змінюється», — підсумувала Світлана Купрєєва.